Національна школа суддів України

Судова практика виборчих спорів

28 листопада 2017 року в місті Києві Національна школа суддів України за підтримки Офісу Ради Європи в Україні проводить одноденний семінар для суддів місцевих та адміністративних судів на тему: “Вирішення виборчих спорів: міжнародні стандарти, практика європейського суду з прав людини, судова практика в Україні”.

Вітальними словами семінар відкрили проректор Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України Володимир Мазурок, голова Офісу Ради Європи в Україні Мортен Енберг та суддя Верховного Суду, доктор юридичних наук Михайло Смокович.

Викладачами на семінар запрошено досвідчених експертів  у галузі виборчого права: доцента кафедри загальнотеоретичних та державно-правових наук Національного університету Києво-Могилянська академія Юрія Ключковського, головного юриста Секретаріату Європейського суду з прав людини Дмитра Третьякова, експерта Венеціанської комісії Ради Європи Сергія Кальченка, суддю Верховного Суду Михайла Смокович. На обговорення винесені питання міжнародних стандартів у сфері захисту виборчих прав громадян та практика Європейського суду з прав людини щодо їх дотримання, особливості розгляду виборчих спорів адміністративними судами України та застосування матеріального законодавства у спорах, пов’язаних з виборами Президента України, народних депутатів України, місцевими виборами.

Виступи викладачів були змістовними, корисними та мали практичне застосування. У ході семінару судді обмінялися своїми думками та досвідом. 

Метою проведення семінару було сприяння в передачі європейського досвіду з окресленої тематики суддям судів адміністративної юрисдикції, а також закладення підґрунтя для розробки тренінгу для суддів і кандидатів на посаду судді на тему: “Розгляд судами виборчих спорів”.