Національна школа суддів України

Судовий контроль за виконанням рішень судів

14 вересня 2022 року Національна школа суддів України провела семінар “Судовий контроль за виконанням рішень судів” для суддів  адміністративних судів.  

Модерувала семінар Любов Гончар, начальниця відділу спеціальної підготовки на посаду судді, координатор блоку адміністративного судочинства, яка зазначила актуальність та важливість запланованого заходу, ознайомила з програмою семінару та окреслила формат роботи.

Олена Терлецька, суддя Київського окружного адміністративного суду, доповіла про особливості  підготовки суддею якісного судового рішення, зокрема його резолютивної частини, що є підставою та умовою для належного його виконання.

Олександр Ситников, суддя Вищого адміністративного суду України у відставці, кандидат юридичних наук, розкрив порядок виконання судових рішень, які підлягають зверненню до виконанню, зокрема щодо виконання ухвал суду про застосування заходів процесуального примусу, порядку видалення осіб із зали судового засідання, здійснення приводу, умов застосування штрафів, порядку виконання та оскарження штрафів, заходів забезпечення позову, винесення та виконання окремих ухвал, та умов негайного виконання рішень судів тощо.

 Олександр Сасевич, суддя Львівського окружного адміністративного суду, кандидат юридичних наук, окреслив особливості ефективного судового контролю за виконанням судових рішень, загальних та спеціальних способів його здійснення, акцентував увагу на  прогалинах у нормативному закріпленні судового контролю у статті 382 КАС України, які потребують заповнення.

Олена Калашнікова, суддя Касаційного адміністративного суду у складі Верховного суду, кандидат юридичних наук, доповіла про судову практику Верховного Суду в справах щодо виконання судових рішень.

Під час навчання учасники та учасниці мали можливість долучатися до обговорення питань семінару та висловлювати свої думки.