Національна школа суддів України

Судовий захист майнових прав, які постраждали від збройної агресії

17 червня 2022 року Національна школа суддів України спільно Проєктом Ради Європи “Внутрішнє переміщення в Україні: розробка тривалих рішень. Фаза ІІ” провела для суддів місцевих загальних та апеляційних судів загальнонаціональний круглий стіл “Судовий захист майнових прав, які постраждали від збройної агресії”.

Навчальний захід вітальними промовами відкрили проректор  Національної школи суддів України Наталія Шукліна та міжнародна координаторка Проєкту, голова Управління програм співпраці Департаменту імплементації прав людини, правосуддя та стандартів юридичної співпраці Генерального директорату з прав людини та верховенства права Ради Європи Лілія Гретарсдоттір. Модерувала навчання керівниця Проєкту Ради Європи “Внутрішнє переміщення в Україні: розробка тривалих рішень” Ганна Христова.

У виступі Наталія Шукліна висловила подяку Лілії Гретарсдоттір, активна позиція і підтримка якої сприяла продовженню роботи Проєкту Ради Європи “Внутрішнє переміщення в Україні: розробка тривалих рішень. Фаза ІІ” в Україні та Ганні Христовій, яка є ініціаторкою проведення цієї фахової дискусії. Проректор поінформувала учасників заходу про важку ситуацію, яка склалася на Україні з 2014 року і надзвичайно ускладнилася з 24 лютого 2022 року у зв’язку з повномаштабним вторгненням РФ на територію України. Дії, вчені збройними силами РФ, політичним і військовим керівництвом під час збройної агресії Верховна Рада України визнала геноцидом. Тому приблизно 11 мільйонів українців вимушені були покинути свої домівки та переселилися у безпечні місця. Також поінформувала, що у 2014 року державою було прийнято значну кількість спеціальних  законів, зокрема щодо забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб та інших нормативно-правових актів, що стосуються захисту прав цієї категорії громадян.

Наталія Шукліна зазначила, що вирішення життєво необхідних питань внутрішньо переміщених осіб, зокрема забезпечення житлом, компенсація за пошкоджене майно, працевлаштування та інші питання, реалізуються не на належному рівні. Вона наголосила, що саме Проєкт Ради Європи “Внутрішнє переміщення в Україні: розробка тривалих рішень. Фаза ІІ” вже не перший рік співпрацює з Національною школою суддів України з питань підвищення і поглиблення професійної компетенції суддів щодо застосування необхідних нормативно-правових актів при розгляді справ про захист та поновлення порушених прав цієї категорії громадян України. Механізми забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб визначають національні суди, тому НШСУ і Проєкт РЄ визначилися з тематикою, яка присвячена обговоренню надважливого питання стосовно судового захисту майнових прав громадян, які постраждали від збройної агресії.

Лілія Гретарсдоттір у виступі зазначила, що уся європейська спільнота підтримує Україну. Вона оглянула технічні та юридичні події, які відбувалися з 2014 року і продовжують відбуватися сьогодні в Україні. А також розповіла про кроки, які були зроблені для належних основ у створенні судового захисту майнових прав, які постраждали від збройної агресії. І обговорення питань круглого столу стане додатковим кроком в тому, щоб закласти основи і розробити механізми та можливості для виконання судових рішень для розробки відповідних стандартів, які будуть практично застосовані суддями.     

Крім того, міжнародна координаторка Проєкту наголосила, що Проєкт спрямований на сприяння вдосконаленню нормативно-правової бази та юридичної практики стосовно внутрішнього переміщення через впровадження механізмів забезпечення доступу до правосуддя, житлових та майнових прав ВПО відповідно до стандартів РЄ. Проєкт відповідає особливим потребам та запитам бенефіціарів й партнерів та опирається на результати консультацій з основними зацікавленими сторонами, а також націлений на усунення складнощів та бар’єрів, з якими стикаються внутрішньо переміщені особи в Україні.

Ключові питання круглого столу та склад спікерів свідчать про актуальність даної тематики. До спілкування з суддями долучилися українські та міжнародні провідні фахівці, які мають досвід в цій тематиці: суддя Конституційного Суду України, кандидатка  юридичних наук Галина Юровська, суддя Верховного Суду, докторка  юридичних наук Тетяна Анцупова, суддя Верховного Суду, кандидат  юридичних наук Дмитро Гудима, суддя Конституційного Суду Хорватії у відставці, колишня заступниця члена Європейської комісії “За демократію через право” (Венеційська комісія) Славіца Баніч, начальник відділу Департаменту виконання рішень Європейського суду з прав людини Генерального директорату з прав людини та верховенства права Ради Європи, кандидат юридичних наук Павло Пушкар,  експерт з міжнародного права, Представник Президента України в Автономній Республіці Крим  (2019–2022),  кандидат  юридичних наук Антон Кориневич, представник Міністерства ВПО з окупованих територій, праці, здоров’я та соціальних справ Грузії Джорджі Шавгулідзе, начальниця відділу наукових досліджень проблем судочинства та науково-методичного забезпечення суддівської освіти Національної школи суддів України, кандидатка  юридичних наук Тетяна Фулей, голова правління Державної спеціалізованої фінансової установи “Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву” Сергій Комнатний, координаторка з питань надання юридичної допомоги БФ “Право на захист” Юлія Трало та координатор технічної робочої групи з питань житла, землі та майна Представництва Норвезької ради у справах біженців в Україні Володимир Хорбаладзе.

Розпочалася робота круглого столу з розгляду важливого питання щодо міжнародно-правової відповідальності стосовно компенсації і реституції в ситуаціях збройного конфлікту та внутрішнього переміщення. Спікери ознайомили суддів з систематизованим досвідом країн Європи, що зазнали збройного конфлікту та вимушеного переміщення, у забезпеченні доступу ВПО до житла. Під час обговорення інших питань доповідачі надали важливу інформацію та поглибили знання суддів стосовно національної судової практики у справах щодо майнової шкоди, завданої збройною агресією. Упродовж фахової дискусії було детального обговорено питання компенсації за зруйноване та пошкоджене житло й майно, а також презентовано законодавчі матеріали та практичні аспекти впровадження.

Підсумовуючи проведену плідну роботу Наталія Шукліна відмітила, що круглий стіл став професійним майданчиком в обговоренні важливих, актуальних проблем, з яким стикаються громадяни України. А вдале поєднання спікерів заходу – практиків, суддів та науковців – дало можливість учасникам обговорити проблемні питання і з’ясувати різні аспекти проблем, з якими стикаються внутрішньо переміщені особи в Україні. Крім того, проректор звернула увагу на статтю 3 Конституції України, відзначивши, що виконання цього конституційного положення має стати орієнтиром нашої держави, наших державних органів та вищих посадових осіб у вирішенні питання про ефективне забезпечення статусу внутрішньо переміщених осіб. І саме держава зобов’язана розробити дієвий механізм та створити належну юридичну базу для недопущення порушення прав, конституційних свобод та законних інтересів внутрішньо переміщених осіб.

У заключній частині загальнонаціонального круглого столу організатори підвели підсумки успішно проведеного навчання для українських суддів та запевнили про подальшу спільну діяльність у цьому напрямі.