Національна школа суддів України

Світовий форум для обговорення здобутків та перспектив суддівської освіти

5-9 листопада 2017 року у Манілі (Філіппіни) проходить VIIІ Міжнародна конференція “Суддівська освіта 2025 – основні цінності та майбутні нововведення”, яка проводиться Міжнародною організацією суддівської освіти (IOJT). Учасниками конференції є представники понад 30 країн світу – члени IOJT, одним із яких є Національна школа суддів України.

Українську делегацію на Конференції очолює Микола Оніщук, ректор Національної школи суддів України. У складі делегації - Тетяна Фулей, начальник відділу науково-методичного забезпечення підготовки суддівського корпусу НШСУ та Ігор Осика, менеджер українсько-канадського проекту “Підтримка судової реформи”.

Основний документ для обговорення на Конференції - Декларація принципів та стандартів суддівської освіти. Вперше на національному рівні подібний документ, Концепція національних стандартів суддівської освіти, створений та імплементований у 2015 році Національною школою суддів України 

У обговоренні тексту декларації взяла участь і українська делегація, поділившись баченням найголовніших засад суддівської освіти та концептів підготовки представників правосуддя, а також власними досвідом створення системи добору та підготовки тренерів, як основної запоруки відмінного навчання суддів.

Продовжує роботу світовий конгрес закладів суддівської освіти. Учасники конгресу, які представляють Національну школу суддів України, взяли участь у роботі таких провідних секцій: “Організація та структура інституцій суддівської освіти”, “Методи підготовки та навчальні цілі”. Зокрема, українська делегація долучилася до обговорення підходів до підготовки суддів, розробки навчальних програм та їх змістовного наповнення із урахуванням потреб цільової аудиторії, навчання з використанням моделі Колба, залучення до начального процесу експериментальних методів навчання тощо.

Українська делегація на чолі з ректором Національної школи суддів, Миколою Оніщуком, взяла участь в урочистому заході конференції та відвідала Академію суддів Філіппін. Одним із заходів візиту стала висадка дерев на території Академії, яка послугувала своєрідним символом об’єднання зусиль світового масштабу з метою покращення рівня суддівської освіти.