Національна школа суддів України

Тенденції судового розгляду справ щодо статусу біженця

13 жовтня 2021 року в місті Ужгороді Національна школа суддів України  провела для суддів місцевих загальних судів  семінар “Підвищення стандартів якості судових рішень в процедурі затримання іноземців, їх примусового видворення за межі України крізь призму судової практики”.

Семінар відкрила директорка Львівського регіонального відділення Національної школи суддів України Оксана Польна, яка поділилася враженнями від заходу, що був проведений 12 жовтня та зазначила, що питання, які піднімаються є складними та важливими в контексті громадянства, перетину меж державного кордону та примусового видворення за межі України.

Директор Міжнародного фонду охорони здоров’я та навколишнього середовища “Регіон Карпат” NEEKA Альберт Пірчак розповів про історію створення очолюваного ним фонду та зазначив, що розуміння суддями проблематики відіграє важливу роль у реалізації прав іноземців та осіб без громадянства на території України.

Старший радник з правових питань Представництва Управління Верховного Комісара ООН у справах біженців в Україні Крістоф Бо подякував учасникам за цікавість до теми семінару та запросив слухачів активно брати участь в обговореннях.

Голова Закарпатського апеляційного суду Ганна Фазикош привітала суддів та підкреслила, що має сподівання на те, що в результаті дискусій під час семінару можна буде сформувати нові підходи до висвітленої проблематики.

Модерував навчальний захід адвокат Міжнародного фонду охорони здоров’я та навколишнього середовища “Регіон Карпат” NEEKA Олександр Лучинець.

На семінар було запрошено  суддю  Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді Андрія Жука, голову Мукачівського міськрайонного суду Закарпатської області Івана Котубея, суддю Ківерцівського районного суду Волинської області Олександра Костюкевича, суддю Одеського окружного адміністративного суду Еллу Катаєву.

Відповідно до програми семінару судді розглянули  теоретичний матеріал, обговорили  судову практику з висвітлених питань та поділилися досвідом щодо розгляду відповідних категорій справ.