Національна школа суддів України

Теорія і практика створення тестових матеріалів

7 жовтня 2020 року Національна школа суддів України провела онлайн тренінг у формі вебінару для розробників курсів з адміністративного, господарського, цивільного і кримінального судочинств у спеціальній підготовці “Правила створення, оцінювання та шкалювання тестових матеріалів”.

Із вітальними словами виступив заступник начальника (директора) Тестологічного центру Михайло Цуркан, ознайомивши учасників вебінар із програмою тренінгу та відкривши першу сесію заходу темою: “Тестологічний центр НШСУ в системі підготовки й добору кандидатів на посаду судді та кваліфікаційного оцінювання суддів”.

Досвідом створення тестів у системі добору кандидатів на посаду судді та кваліфікаційного оцінювання суддів поділився Олександр Іщенко, заступник начальника відділу науково-методичного забезпечення діяльності судів та органів суддівського врядування НШСУ.

У підсумку першої сесії Михайло Цуркан розповів про чинну технологію підготовки тестових завдань.

Другу сесію тренінгу щодо забезпечення якості тестів відкрила головний науковий співробітник Тестологічного центру Галина Прокопанич.

Мариною Самофал, заступником начальника відділу науково-методичного забезпечення діяльності судів та органів суддівського врядування, було презентовано базові поняття тестового завдання, структуру і вимоги до змісту.

Наукові співробітники Тестологічного центру поділилися практичними аспектами розроблення тестових і практичних завдань із кримінального судочинства (Єлизавета Ковтюк), адміністративного (Катерина Леонтович), господарського (Галина Прокопанич) і цивільного (Віра Гайдук, головний спеціаліст Дніпровського регіонального відділення НШСУ).

Під час тренінгу працівниками Тестологічного центру також були презентовані методичні рекомендації із підготовки тестових та практичних завдань для забезпечення проведення іспитів (Катерина Слюсарева) і засоби психометричного аналізу якості тестових завдань (Ніна Кучерук).