Національна школа суддів України

Тиждень збагачення досвідом

13–17 травня 2019 року в місті Дніпрі місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку суддів місцевих загальних судів  Дніпропетровської, Донецької, Запорізької та Кіровоградської областей.

Вітальними словами підготовку розпочав директор Дніпровського регіонального відділення, заслужений юрист України Олександр Мартиненко, який зазначив, що діяльність  Національної школи суддів України спрямовано на модернізацію підготовки висококваліфікованих суддівських кадрів зі своєчасним реагуванням на зміни в законодавстві й судовій практиці та врахуванням практики Європейського суду з прав людини.

Слухачів також привітала голова Дніпровського апеляційного суду Наталя Деркач, яка наголосила на важливості підвищення кваліфікації та побажала плідної роботи під час проходження підготовки.

Олександр Мартиненко представив нового працівника відділення – суддю Апеляційного суду Дніпропетровської області у відставці Віру Гайдук.

Директор розповів, що у межах цієї підготовки передбачено проведення тренінгів (за окремими програмами) на теми: “Особливості розгляду справ про відшкодування шкоди” (модератор – суддя Тернівського районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області Марина Камбул) та “Особливості розгляду справ, пов’язаних із домашнім насильством” (модератор – суддя Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області Мар’ян Мицак).

Після кожного тренінгу судді–тренери проведуть анкетне оцінювання учасників, а також анкетне опитування щодо якості та корисності проведення заходу.

Для проведення підготовки запрошено досвідчені висококваліфікованих суддів–викладачів, спілкування з якими сприятиме підтриманню кваліфікації суддів місцевих загальних судів і накопиченню ними професійного досвіду.

Суддя Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області Ірина Шаповалова обговорить із учасниками підготовки проблемні питання підготовчого провадження, його роль у забезпеченні ефективного і якісного розгляду кримінальної справи, а також проблемні питання судового розгляду кримінального провадження в суді першої інстанції.

Суддя Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області Дмитро Парфьонов розгляне зі слухачами застосування цивільного законодавства при розгляді земельних спорів.

Суддя Третього апеляційного адміністративного суду Сергій Іванов обговорить із колегами проблеми розмежування компетенції між адміністративними, господарськими та місцевими загальними судами, питання підсудності адміністративних справ, застосування критеріїв оцінки правомірності рішень, дій чи бездіяльності суб’єктів владних повноважень та основні новації Кодексу адміністративного судочинства України.

На актуальні питання провадження в цивільній справі в суді першої інстанції зверне увагу суддя Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області Ганна Майна.

У ході інтерактивної лекції суддя Солонянського районного суду Дніпропетровської області Олександр Стрельников розкриє питання щодо судової практики при проведенні негласних слідчих (розшукових) дій у кримінальних провадженнях щодо корупційних злочинів.

Доцільною для використання в роботі буде лекція судді Солонянського районного суду Дніпропетровської області Наталії Щербини щодо міжнародного гуманітарного права в кримінальному процесі.

Суддя Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області Інеса Крохмалюк зосередить увагу на проблемних питаннях у роботі слідчого судді.

Програмою підготовки також заплановано обговорення судової практики та правових позицій Верховного Суду, виконання практичних завдань для підвищення професійного досвіду.

Повні тексти програм підготовки та тренінгів розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.