Національна школа суддів України

Тренінг для суддів щодо судових рішень у цивільному та кримінальному судочинстві

26-27 жовтня 2015 року в місті Дніпропетровську в рамках проекту “Розробка стандартизованих програм підготовки суддів”, який упроваджується Національною школою суддів України спільно з Координатором проектів ОБСЄ в Україні, проводиться дводенний тренінг на тему: “Написання судових рішень у цивільному і кримінальному судочинстві”.

Для участі у тренінгу прибули 29 суддів місцевих загальних судів Дніпропетровської, Донецької, Запорізької та Кіровоградської областей.

Вітальними словами тренінг відкрили Валентина Кузьменко, заступник начальника відділу науково–методичного забезпечення підготовки суддівського корпусу, суддя Верховного Суду України у відставці, Алла Баштанник, директор Дніпропетровського регіонального відділення, Наталія Беца, національний спеціаліст проектів у сфері верховенства права і прав людини Координатора проектів ОБСЄ в Україні.

Тренерами для проведення тренінгу залучені досвідчені судді судів усіх інстанцій, спеціалісти в галузях цивільного і кримінального судочинства: Василь Земляной, Лариса Бабайлова, Наталія Височанська, Лілія Гуцал, Алла Котелевець, Надія Стефанів, Юрій Трясун, Валентина Чупікова. Організаційну допомогу у проведенні тренінгу надає  Ганна Бахарєва, старший науковий співробітник відділу науково–методичного забезпечення підготовки суддівського корпусу.

Програма тренінгу “Написання судових рішень у цивільному і кримінальному судочинстві” складається з IV навчальних модулів (“Загальні підходи до написання судових рішень”,  “Судове рішення у цивільному процесі”, “Судове рішення у кримінальному процесі”, “Усунення недоліків судового рішення судом, що його ухвалив”, до складу яких входять 12 навчальних тем. Поряд із застосуванням традиційних форм викладання у формі міні-лекцій тренери успішно використовують інтерактивні методики навчання, а саме – презентації, роботу в малих групах, фліп–чарти, виконання різноманітних практичних завдань, перегляд навчальних відеороликів, загальні дискусії тощо.

Відповідно до практичних потреб суддів, які вони висловили у своїх очікуваннях перед початком тренінгу, викладачі–тренери доповнили завдання стандартизованої програми, надали відповідні коментарі, висловили свої міркування з приводу розгляду окремих категорій справ.

Відповідно до вимог Закону України “Про судоустрій і статус суддів” за результатами тренінгу викладачі заповнять анкети оцінювання щодо кожного судді.

Організаційні заходи щодо організації та проведення тренінгу забезпечено Дніпропетровським регіональним відділенням (директор – Алла Баштанник).