Національна школа суддів України

Тренінг для тренерів “Написання судових рішень у адміністративному судочинстві”

Національною школою суддів України спільно з проектом “Розробка стандартизованих програм підготовки суддів” Координатора проектів ОБСЄ в Україні 5 вересня 2017 року у м. Києві розпочато дводенний тренінг для тренерів навчального курсу спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді на тему: “Написання судових рішень у адміністративному судочинстві”.

Проректор НШСУ Наталія Шукліна у вступній промові зазначила, що якість судового рішення – основний критерій якості правосуддя. Метою тренінгу є надання практичних  порад і рекомендацій щодо удосконалення знань, умінь та навичок кандидатів (майбутніх суддів), викладачами яких будуть діючі судді. Проректор розповіла про великий обсяг розроблених навчальних програм у школі, про заплановане навчання кандидатів на посаду судді на лютий 2018 року, про очікування змін у процесуальні кодекси та заплановані коригування відповідних програм.

Керівник програми верховенства права і прав людини Координатора проектів ОБСЄ в Україні Наталія Ступницька зазначила, що проектом сфокусовано увагу на підтримці Національної школи суддів України у розробці навчальних програм підготовки суддів та кандидатів на посаду судді, а також реформування системи юридичної освіти загалом.

Менеджер проекту "Розробка стандартизованих програм підготовки суддів" Координатора проектів ОБСЄ в Україні Наталія Беца звернула увагу, що судове рішення є обличчям судді і від того, наскільки якісно написано рішення (вмотивовано, обґрунтовано, чітко,  зрозуміло тощо), залежить і думка громадськості про суд.

Учасники тренінгу висловили свої сподівання та очікування від тренінгу, серед яких: отримання нових знань і досвіду з викладацької діяльності, обмін думками, участь в обговоренні розроблених матеріалів, у дискусіях. Також відзначили позитивні тенденції Національної школи суддів України, а саме: на сьогодні (порівняно з минулим) будь-яка навчальна програма (її матеріали) проходить перевірку під час апробації.

Учасники тренінгу зможуть удосконалити навички щодо навчання кандидатів на посаду судді у:

підготовці та написанні судових рішень у адміністративному судочинстві відповідно до законодавчих вимог та міжнародних стандартів щодо структури та змісту;

правильному визначенні предмету та підстав спору, чіткому викладенні доводів сторін та інших учасників провадження, їх повному викладенні у тексті судового рішення, аналізі і оцінці усіх наявних доказів із забезпеченням дотримання прав учасників судового розгляду, гарантованих чинним національним та міжнародним законодавством;

аналізі текстів судових рішень під кутом зору критеріїв правосудності та її складових (ясність, чіткість, легітимність, точність, зрозумілість, повнота, здійсненність тощо).