Національна школа суддів України

Тренінг для тренерів у День прав людини

Розпочалася підготовка викладачів (тренерів) курсу Застосування Конвенції по захист прав людини і основоположних свобод практики ЄСПЛ та в адміністративному судочинстві

10 грудня міжнародна громадськість відзначає День прав людини (англ. Human Rights Day). У цей день у 1948 році Генеральна Асамблея ООН прийняла Загальну декларацію прав людини, яка стала наріжним каменем у побудові ефективної системи захисту прав людини. Декларація закріпила такі принципи, як рівність прав людей, право кожного на життя, право на свободу та на особисту недоторканність, заборону рабства та работоргівлі, заборону тортур, або жорстокого, нелюдського, або такого, що принижує його гiднiсть, поводження та покарання, рівність усіх перед законом, право на працю, право на мирні збори та інші права та свободи.

Загальна декларація прав людини має рекомендаційний характер, але, не зважаючи на це,


 її прийняття започаткувало процес прийняття міжнародних стандартів у галузі прав людини шляхом розроблення та укладення конвенцій, декларацій, протоколів, пактів тощо та створенню правозахисних установ. Одним із таких документів є Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод, підписана 4 листопада 1950 р. країнами–членами Ради Європи та ратифікована Україною 17 липня 1997 р. Для забезпечення дотримання Високими Договірними Сторонами їхніх зобов’язань за Конвенцією та Протоколами до неї був створений Європейський суд з прав людини.

10-11 грудня 2015 року в місті Києві Національна школа суддів України спільно зКоординатором проектів ОБСЄ в Україні за участі Верховного Суду України та Вищого адміністративного суду України за фінансової підтримки уряду Канади в межах проекту “Гарантування дотримання прав людини

при здійсненні правосуддя” проводить тренінг для тренерів (ТоТ) навчального курсу стандартизованої програми для суддів, призначених на посаду судді вперше, на тему: “Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини при здійсненні правосуддя в адміністративному судочинстві”.

Тренінг розпочав вітальними словами проректор, суддя Верховного Суду України у відставці Володимир Мазурок, який у своїй презентації зупинився на завданнях Національної школи суддів України, зокрема, підготовці висококваліфікованих кадрів для судової системи, та запровадженні нових інтерактивних форм навчання суддів – тренінгах. Розкривши національні стандарти суддівської освіти, проректор наголосив на вимогах, які ставляться до тренерів, та заходах, які здійснює Національна школа суддів України для підготовки викладачів нових курсів стандартизованої програми для суддів.

Основною метою тренінгу для тренерів (ТоТ) є підготовка викладачів розробленого курсу, що передбачає розуміння ними логіки, структури та перебігу курсу, оволодіння методикою його викладання, формування у майбутніх суддів–викладачів цілісного баченнявикладання цього курсу. Під час дводенного ТоТ судді–викладачі зможуть пройти (як учасники) всі модулі    одноденного курсу щодо застосування ЄКПЛ та практики ЄСПЛ в адміністративному судочинстві (для суддів окружних адміністративних судів та суддів місцевих загальних суді, які розглядають адміністративні справи).

Модератором тренінгу є Тетяна Фулей, начальник відділу науково-методичного забезпечення підготовки суддівського корпусу, кандидат юридичних наук. Тетяна Фулей на початку заходу ознайомила учасників і учасниць з програмою ТоТ і стандартизованого курсу, а також роздавальними матеріалами, розкрила методику викладання індивідуальних і практичних завдань, які передбачені програмою навчального курсу.

Тренерами залучені Стрелець Тетяна, суддя Вищого адміністративного суду України, Сергій Уханенко, суддя Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду, Роксолана Качур, суддя Львівського окружного адміністративного суду, Людмила Волкова, суддя Харківського окружного адміністративного суду.

Коментарі та відповіді на запитання учасників і учасниць надають експерти проекту Дмитро Третьяков, юрист СекретаріатуЄСПЛ, Ірина Кушнір, представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини – начальник управління з питань підготовки конституційних подань та дотримання прав на доступ до публічної інформації, Назар Кульчицький, Урядовий уповноважений у справах Європейського суду з прав людини у    2012–2013 рр.

Фасилітують роботу суддів–викладачів під час виконання ними практичних завдань Людмила Єресько, суддя Полтавського окружного адміністративного суду, Людмила Волкова, суддя Харківського окружного адміністративного суду, Сергій Уханенко, суддя Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду.

Курс “Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини при здійсненні правосуддя в адміністративному судочинстві” є одноденним та складається з  2–х  модулів

 I.            Підстави втручання держави у права особи.

II.            Право на справедливий суд. Основні принципи. Рівність сторін. Участь прокурора у процесі. Докази.

Методологією курсу передбачено:

демонстрацію відеофільму про ЄСПЛ з подальшим обговоренням рішень ЄСПЛ, які в ньому згадуються;

виконання індивідуального завдання (у формі тестування щодо фільму про ЄСПЛ) з подальшим обговоренням;

міні–лекції з використанням презентацій Power Point;

виконання 2 практичних завдань у малих групах;

демонстрацію відеоролика про способи пошуку інформації щодо рішень та ухвал ЄСПЛ у базі даних документів HUDOC та на сайті Міністерства юстиції України;

мозковий штурм щодо обміну досвідом стосовно застосування Конвенції та практики ЄСПЛ;

модеровану дискусію стосовно позитивної та негативної практики застосування рішень ЄСПЛ національними судами з посиланням на конкретні рішення ЄСПЛ.

Варто зазначити, що розробка цього навчального курсу включала три робочі зустрічі його розробників (3–5 вересня 2014 р. (с. Татарів Івано–Франківської області), 9–11 грудня 2014 р. (с. Мигово Чернівецької області), 16–18 березня 2015 р. (с. Пуща Лісова Київської області) та дві апробації                 (9 липня 2015 р., м. Львів та 8 грудня 2015 р. м. Київ) http://nsj.gov.ua/ua/news/persha-aprobatsiya-navchalnogo-kursu-z-praktiki-espl dlya-suddiv-administrativnoi-urisdiktsii/ http://nsj.gov.ua/ua/news/zastosuvannya-praktiki-espl-administrativnimi-sudami-/.

Запровадження навчального курсу в рамках стандартизованої програми для суддів передбачено здійснити у 2016 році.