Національна школа суддів України

Тренінги в онлайн–підготовці суддів

18 жовтня 2021 року Національна школа суддів України розпочала тижневу онлайн–підготовку суддів місцевих загальних судів.

Відкрила тижневі дистанційні заняття заступниця директора Одеського регіонального відділення Національної школи суддів України Тетяна Золотнікова.

Для проведення онлайнової підготовки залучено суддів Віктора Пророка, Аллу Олійник, Євгена Петрова, Надію Стефанів, Наталію Марчук, Андрія Дришлюка та Дмитра Кияна.

У ході тижневої підготовки судді вивчать та обговорять питання:

– верховенство права як засада цивільного судочинства

– докази й доказування у кримінальному провадженні та проблемні питання судового розгляду кримінального провадження в суді першої інстанції

– надання слідчим суддею дозволу на проведення обшуку, огляду та тимчасового доступу до речей і документів

– підготовче провадження та його роль у забезпеченні ефективного та якісного розгляду кримінального провадження.

Судді разом із колегами–викладачами обговорять судову практику щодо окремих категорій житлових спорів, захисту права власності в цивільному судочинстві, спорів, які випливають із кредитних і земельних правовідносин.

Галина Юровська, Суддя Конституційного Суду України, роз’яснить застосування юридичних позицій Конституційного Суду України в цивільному та кримінальному судочинствах.

Членкиня Вищої ради правосуддя Лариса Швецова ознайомить суддів з дисциплінарною практикою Вищої ради правосуддя.

Викладачка відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України Наталія Ахтирська дасть відповіді на питання щодо відповідальності за корупційні правопорушення та правопорушення, пов’язані з корупцією. Вона роз’яснить особливості запобігання та врегулювання конфлікту інтересів у суддівській діяльності.

До  програми підготовки включено також тренінг “Право на повагу до приватного і сімейного життя: застосування статті 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод”, який проведуть кандидатки юридичних наук Тетяна Шевиріна та Олена Бальжик.

Виконувачка обов’язків начальника відділу підготовки викладачів (тренерів) Олена Умнова виступить модератором тренінгу “Захист прав споживачів: актуальні питання правозастосування та судової практики”. Упродовж тренінгу з колегами буде спілкуватися суддя Максим Ходаківський, співкеруючий партнер юридичної фірми Hillmont Partners, суддя у 2014–                  2020 роках Андрій Нижний,  працівники Національної школи суддів України Лілія Гуцал, Віра Гайдук і Ольга Прудка.

Насичена тижнева програма онлайнової підготовки передбачає активну роботу суддів, за результатами якої вони поділяться враженнями, висловлять свої побажання й пропозиції для удосконалення наступних підготовок колег.