Національна школа суддів України

Триває кропітка праця над розробленням семінару щодо розгляду судами справ про встановлення фактів, що мають юридичне значення

15 червня 2022 року в Національній школі суддів України під керівництвом начальника відділу підготовки викладачів (тренерів) Олени Умнової відбулося засідання групи розробників блоку “Цивільне судочинство” з підготовки семінару для суддів місцевих та апеляційних судів “Окремі аспекти розгляду справ про встановлення фактів, що мають юридичне значення” (робоча назва).

У засіданні групи взяли участь судді Катерина Котельва, Валентина Малиновська, Стелла Цибізова, Людмила Макаренко, Максим Ходаківський та працівники Національної школи суддів України Віра Гайдук і Богдан Остудімов.

Учасники обговорили доопрацьовані за наслідками попередніх засідань групи навчальні матеріали, підготовлені розробниками презентації стосовно законодавчого регулювання справ про встановлення фактів, що мають юридичне значення, таких як, фактів народження, фактів смерті особи, особливості провадження про встановлення фактів смерті, фактів народження на тимчасово окупованій території, про визнання фізичної особи безвісно відсутньою або оголошення померлою. Також розробниками в окремій лекції пропонується ґрунтовно висвітлити питання відновлення втрачених судових проваджень. Під час дискусії обговорено низку проблемних питань розгляду справ зазначених категорій, що потребують подальшого більш детального вивчення та опрацювання.

Наступне фінальне засідання робочої групи з підготовки зазначеного семінару заплановано на 5 липня 2022 року.