Національна школа суддів України

Цифрові права в контексті захисту свободи слова: судовий аспект

5 липня 2022 року Національна школа суддів України провела для суддів місцевих та апеляційних судів апробацію матеріалів тренінгу “Цифрові права в контексті захисту свободи слова: судовий аспект”.

Навчальний захід відкрив Олександр Іщенко, заступник начальника відділу Національної школи суддів України та Олександра Степанова, виконавча директорка ГО “Платформа прав людини”.

Метою  апробації матеріалів тренінгу було отримання знання щодо змісту цифрових прав у контексті захисту свободи слова в умовах воєнного стану, а також суддівські навички здійснення правосуддя у судових провадженнях,  пов’язаних з реалізацією цифрових прав.

У ході апробації Людмилою Опришко, медіаюристкою  ГО “Платформа прав людини” були висвітлені та розглянуті 4 блока питань: “Права людини в цифровому світі. Структура цифрових прав та захист свободи слова. Міжнародні та національні гарантії. Практика ЄСПЛ. Реалізація цифрових прав під час війни. Особливості законодавчого регулювання і правозастосовчої практики. Блокування доступу до веб-ресурсів. Аналіз судової практики”.

Учасники тренінгу мали можливість удосконалити свої знання з тематики тренінгу та отримати відповіді на запитання під час спілкування з викладачкою. 

Після успішної апробації матеріалів тренінгу Національна школа суддів України запроваджуватиме викладання курсу для суддів щодо цифрових прав в контексті захисту свободи слова.