Національна школа суддів України

Удосконалення бізнес–процесів у системі правосуддя

5 серпня 2019 року проректор Володимир Мазурок узяв участь у презентації аналізу бізнес–процесів Вищої ради правосуддя та рекомендацій щодо їхнього вдосконалення, які були підготовлені Компанією KPMG за підтримки програми USAID у рамках реалізації проекту “Підвищення ефективності процесів Вищої ради правосуддя”.

Актуальність і необхідність зазначеного аналізу для системи правосуддя України на початку презентації відзначили Голова Верховного Суду Валентина Данішевська, членкиня Вищої ради правосуддя Лариса Швецова, Голова Ради суддів України Богдан Моніч, Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк, заступниця Директора Відділу сприяння розвитку демократії та врядування Регіональної Місії USAID в Україні та Білорусі Енн Хоппер та керівник Програми USAID “Нове правосуддя” Девід Вон.

Представники Компанії KPMG Віктор Головій та Олександр Личак презентували фокус і специфіку проекту, підходи до його виконання, результати робіт і проведення пілотного експерименту, а також подальші перспективи.

Заради підвищення ефективності бізнес–процесів ними було запропоновано цілий ряд рекомендацій, зокрема, про внесення змін до порядку виконання процесів у регламенті Вищої ради правосуддя, пониження рівнів контролю та розвантаження керівників структурних підрозділів, створення бек–офісу з метою вивільнення ресурсу працівників з високою кваліфікацією, визначення переліку інформації, що підлягає знеособленню та автоматизація процесів.

Учасники презентації, серед яких були Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Сергій Козьяков, представники інших органів і установ системи правосуддя та проектів міжнародної технічної допомоги, обговорили результати дослідження та обмінялись думками щодо можливостей економії ресурсів і підвищення ефективності процесів у системі правосуддя..

Необхідно зазначити, що Національна школа суддів України протягом останніх років широко застосовує автоматизацію процесів. Зокрема, у 2017–18 роках у процесі здійснення спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді матеріали усіх 1947 тренінгів, які було проведено, для слухачів та викладачів (тренерів) надавалися в електронній формі на електронній платформі.

З використанням цієї електронної платформи, на якій відбувався обмін підготовленими матеріалами, контроль успішності слухачів та їх оцінювання, адміністрування процесу спеціальної підготовки, удалося забезпечити більшу інтерактивність і прозорість спеціальної підготовки.