Національна школа суддів України

Удосконалення працівниками апаратів судів знань із ділової української мови

21 липня 2017 року в місті Дніпрі місцевим регіональним відділення Національної школи суддів України проведено підготовку працівників апаратів місцевих загальних та апеляційних судів Дніпропетровської області на тему: “Ділова українська мова”.

Головне завдання підготовки –  удосконалити навички працівників апаратів судів щодо ведення ділового листування, отримати необхідні знання про мовний етикет і культуру мови в діловому спілкуванні та вміння вільно орієнтуватися у граматичних структурах документування.

У заході взяли участь 86 працівників апаратів місцевих загальних судів та Апеляційного суду Дніпропетровської області.

Вітальними словами підготовку відкрив директор Дніпропетровського регіонального відділення Володимир Поплавський, який ознайомив слухачів з метою і регламентом роботи заходу та звернув увагу на важливість повторення правил української мови для щоденного використання в роботі працівниками апаратів судів.

Підготовку провела доцент кафедри української мови Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара, кандидат філологічних наук Неонілла Баракатова, яка поділилася із працівниками апаратів судів теоретичними знаннями щодо поняття “мовний етикет” та зупинилася на основних нормах літературної мови.  Зацікавленість викликали інформативно місткі та насичені інтерактивні лекції з використанням презентації Power Point.

Бурхливе обговорення та велику кількість запитань викликала лекція на тему: “Ділове листування як засіб писемної професійної комунікації”, після завершення якої слухачі виконали практичні завдання з використанням роздаткового матеріалу.

Викладач Неонілла Баракатова ознайомила працівників апаратів судів із морфологічними особливостями, лексичними та фонетико-акцентуаційними нормами української ділової мови.

Слухачі взяли активну участь у виконанні практичних завдань,
 обговоренні правил уживання мовних конструкцій та побудові структур офіційно-ділового стилю, а також отримали фахові поради від викладача на всі запитання щодо особливостей усного та писемного ділового спілкування.

Наприкінці заходу відбулося експрес-опитування за допомогою клікерів, що дозволило перевірити рівень здобутих знань та отриманих навичок.

Кожному слухачу, який брав участь у підготовці, було вручено Сертифікат Національної школи суддів України.