Національна школа суддів України

Удосконалення навичок ділової комунікації та правового письма

10 жовтня 2018 року в місті  Києві Національною школою суддів України спільно з Касаційним адміністративним судом проведено семінар для працівників секретаріату Касаційного адміністративного суду апарату Верховного Суду на тему: “Українське ділове мовлення. Мистецтво правового письма та процесуального документування”.

Семінар провела головний науковий  співробітникк відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України, доцент кафедри культури української мови Національного університету імені Михайла Драгоманова (1994–2018 рр.), кандидат філологічних наук Оксана Кабиш.

На початку інтерактивного заняття викладач нагадала присутнім про важливе значення етики українського ділового мовлення та письмової грамотності  в роботі працівників судових установ. Під час виступу Оксана Кабиш зосередила увагу на основних положеннях використання офіційно-ділового стилю в усному спілкуванні та в оформленні судових документів, детально зупинилася на правильному виборі слів та їх форм, відмінюванні  прізвищ, використанні слів іншомовного походження, застосуванні складних мовленнєвих зворотів у письмових документах.

Викладач надала важливі та необхідні рекомендації, як досягти точності, логічності, послідовності та доречності у своєму мовленні, як варто готувати процесуальні та службові документи, щоб уникнути неправильного чи двоякого тлумачення тексту адресатом. Додатково Оксана Кабиш навела приклади типових порушень лексичних, граматичних і стилістичних норм, що трапляються у професійному мовленні працівників апарату, під час підготовки та оформлення  процесуальних документів, службового листування, відповідей на звернення, надала слушні рекомендації щодо оформлення таких документів відповідно до державного стандарту.

Учасники семінару в ході дискусій мали можливість обговорити з досвідченим фахівцем актуальні питання, отримати відповіді на запитання та почути корисні рекомендації, що стануть їм у нагоді під час виконання  професійних обов’язків.