Національна школа суддів України

Удосконалюємо практику застосування міжнародного гуманітарного права національними судами

21 червня 2022 року Національна школа суддів України у співпраці з програмою Програми USAID “Справедливість для всіх” провела  для суддів і працівників апаратів місцевих та апеляційних судів другий із серії вебінарів “Основи застосування міжнародного гуманітарного права в практиці судів” з метою вдосконалити практику застосування міжнародного гуманітарного права (МГП) та міжнародного кримінального права (МКП) українськими судами з врахуванням викликів, спричинених повномасштабною агресією РФ від 24 лютого 2022 року.

Навчальний захід розпочали начальниця відділу наукових досліджень проблем судочинства та науково-методичного забезпечення суддівської освіти Тетяна Фулей та заступниця керівника Програми USAID “Справедливість для всіх” Наталія Петрова.

Тетяна Фулей відмітила, що це другий із серії вебінарів, присвячений основам застосування міжнародного гуманітарного права в практиці судів в умовах повномаштабної збройної агресії. Вона наголосила, що безперечно судовий корпус сьогодні відчуває потребу в нових знаннях, які пов’язані з прийнятими законодавчими новелами, аби фахово розглядати воєнні злочини, злочини геноциду, злочини проти людяності та агресії. Також вона подякувала за довготривале партнерство з Програмою USAID  “Справедливість для всіх”, які відгукнулися на запит й організували вебінари, присвячені цій актуальній темі.

Наталія Петрова відзначила, що співпраця з НШСУ націлена на те, щоб українські судді пізнавали та вдосконалювали свою кваліфікацію для більш якісного відправлення правосуддя. Вона зауважила, що з 2014 року в Україні виникла потреба у застосуванні статті 438 ККУ і стало питання, що правники мають лише теоретичне підґрунтя для цієї сфери. Тому наразі важливо, аби зараз відбувалися ці заходи, адже йдеться про кваліфікацію злочинів та розуміння у застосуванні міжнародного гуманітарного і міжнародного кримінального права українськими судами. Наталія Петрова підкреслила, що низка проведених семінарів стане допомогою українським суддям у розумінні, де співвідносяться ці галузі та у який спосіб практично використовувати МГП та МКП.

Для спілкування з суддівською спільнотою запрошено досвідчених в цій тематиці експертів – доцента кафедри міжнародного та європейського права Національного університету “Києво-Могилянська академія” (НаУКМА), експерта з міжнародного права Truth Hounds, кандидата юридичних наук Дмитра Коваля та викладачку кафедри міжнародного і європейського права НаУКМА, кандидатку юридичних наук Катерину Бусол. Їх доповіді були спрямовані на надання учасникам фундаментальних знань щодо застосування МГП та МКП при здійсненні правосуддя і забезпечення суддів орієнтирами у наявних додаткових ресурсах щодо цих питань.

Під час виступу викладачі нагадали основи міжнародного гуманітарного права та скерували увагу учасників і учасниць на розгляд воєнних злочинів, що є одним з міжнародно-правових злочинів (злочинів за загальним міжнародним правом), до яких також належать злочини геноциду, злочини проти людяності та злочини агресії. Доцільним було обговорення важливого питання стосовно тлумачення складів воєнних злочинів за статтею 438 ККУ. Слухачі визначали конкретні порушення за міжнародними договорами та звичаями, до яких відсилає стаття 438 ККУ. Також доповідачі надали важливу інформацію щодо інших міжнародних злочинів у ККУ, а також зосередили увагу на корисних для професійного зростання правових аспектах та надали професійні рекомендації щодо озвучених питань.

У заключній частині заняття Тетяна Фулей зазначила, що це початкові знання та перші кроки з основ застосування міжнародного гуманітарного права в практиці судів, але далеко не остаточні, оскільки матеріалу з даної тематики значно більше. Також вона наголосила, що на сайті Школи передбачено висвітлення навчально-методичних матеріалів з тематики вебінарів у спеціальній рубриці.

Навчання завершилося підведенням підсумків фахового діалогу та анонсуванням подальшої плідної роботи в зазначеній тематиці.