Національна школа суддів України

Українське ділове мовлення

31 березня 2021 року Національна школа суддів України провела семінар для суддів та працівників апарату Вінницького апеляційного суду на тему: “Українське ділове мовлення”. 

Відкрила семінар вітальним словом головний науковий співробітник відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України, кандидат філологічних наук, доцент Оксана Кабиш, яка зазначила, що з роками мова зазнає змін: змінюються мовні стилі, ряд термінів і слів виходять з ужитку, виникають нові.

У ході презентації викладачка акцентувала увагу суддів та працівників апаратів судів на правописних нормах сучасної української мови, детально розглянула вживання роду іменників на позначення посад, професій, звань жінок в офіційно-діловому стилі. Оксана Кабиш розкрила граматичні парадигми частин мови в ділових паперах, особливості писемного й усного ділового мовлення, вимоги до реквізитів та правила оформлення документів. Детально зупинилась на типових мовленнєвих помилках, суперечливих та складних проблемах морфології і синтаксису сучасної української літературної мови.

Викладачка-філологиня залучила слухацьку аудиторію до розгляду лексико-граматичних особливостей ділового мовлення. Жвавим та змістовним було виконання слухачами практичних завдань щодо обговорення мовних та лексичних особливостей складання судово-процесуальних документів та опрацювання типових порушень лексичних, граматичних та орфографічних норм сучасної української мови.

Повний текст програми семінару розміщений на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.