Національна школа суддів України

Українсько-ірландське судове співробітництво - взаємодія триває

8 липня 2020 року ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук провів он-лайн зустріч з представниками Консультативної місії Європейського Союзу: Франческо Флорітом, новопризначеним головою відділу судівництва та прокуратури (Італія), та Томасом Фланаганом, радником з питань правової реформи (Ірландія).

Зустріч була присвячена обговоренню подальших кроків плідного співробітництва Національної школи суддів України із судовими органами Ірландії, яке триває вже четвертий рік поспіль. В рамках співпраці вже були обміни делегаціями, щорічні проведення семінарів за участі голови і суддів Верховного та Апеляційного судів Ірландії для українських суддів і кандидатів на посаду судді, які проходили спецпідготовку у НШСУ, а також організоване стажування, участь у якому брали судді та кандидати на посад судді, відібрані на конкурсній основі.

Враховуючи, що у період карантину, пов‘язаного з пандемією, обмежена можливість колегам із Ірландії приїхати до України, було вирішено не порушувати традиції і провести у вересні 2020 року спільний вебінар. Питання, які будуть включені до програми вебінару, стосуватимуться обміну інформацією і досвідом ірландських колег щодо діяльності новоствореної наприкінці минулого року Судової Ради та системи відбору і призначення суддів в Ірландії. Цікавим також буде побачити діалектику розвитку інституту призначення суддів.

Також було домовлено про запрошення до участі у вебінарі представників італійської судової системи для ознайомлення українських суддів з функціонуванням різних судових систем Європейського Союзу, як загального, так і континентального права.

Для організації фахового обговорення до участі у вебінарі будуть запрошені представники Вищої ради правосуддя та Ради суддів України.