Національна школа суддів України

Утвердження принципів рівності жінок і чоловіків

5–6 червня 2019 року в місті Харкові Національною школою суддів України у співпраці з українсько-канадським Проектом підтримки судової реформи проведено тренінг “Ґендерні аспекти діяльності  суддів, обраних на адміністративні посади в судах”.

Тренінг відкрили  начальник відділу науково–методичних досліджень проблем судочинства Національної школи суддів України, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Тетяна Фулей, директор Харківського регіонального відділення, суддя у відставці, заслужений юрист України Валентина Коржик та експерт Проекту підтримки судової реформи Валерія Кохан.

Валентина Коржик привітала  присутніх та подякувала за участь у заході. Тетяна Фулей ознайомила учасників та учасниць з метою і регламентом тренінгу та представила тренерів.

Провели тренінг Тетяна Фулей та суддя Львівського окружного адміністративного суду Ростислав Москаль.

У ході тренінгу учасники та учасниці ознайомилися із поняттями “ґендер”, “ґендерна рівність”, “дискримінація”, “ґендерні стереотипи”, алгоритмом розгляду скарг щодо дискримінації, практикою Європейського суду з прав людини, міжнародними нормативно–правовими актами, чинними для України.

Під час заходу для суддів було проведено інтерактивні лекції із застосуванням презентацій у форматі PowerPoint щодо основних понять, які зустрічаються в цій сфері, загального огляду нормативно–правового регулювання принципу рівних прав і можливостей, ґендерної дискримінації та ґендерних стереотипів.

Присутні переглянули та обговорили серію відеороликів, обмінялися досвідом. Тренерами було використано такі інтерактивні методи, як  “мозковий штурм”, робота в малих групах, активно пройшло експрес–опитування за допомогою електронної системи “клікерів”.

Працюючи в малих групах, очільники судів обговорили основні прояви ґендерної нерівності, ідентифікували ґендерно–чутливі ситуації.

Після завершення тренінгу судді навчилися розпізнавати ґендерні аспекти при вирішені конкретної ситуації, належно реагувати на прояви упередженості за ознакою ґендеру, зокрема ґендерні стереотипи, в судовому процесі, ґендерно неупереджено вести процес.

З метою зворотного зв’язку на завершення тренінгу було проведено анкетне опитування учасників і учасниць тренінгу та вручено сертифікати Національної школи суддів України.