Національна школа суддів України

Узгодження планів співпраці з КМЄС

26 травня 2022 року ректор Микола Оніщук та заступник начальника відділу Олександр Іщенко провели робочу зустріч з представниками Консультативної місії Європейського Союзу (КМЄС) – головою Компоненту з верховенства права Пітером Стафверфілдом, експертом з питань правової реформи Артемом Нікітіним та старшим радником з питань реформи прокуратури Ендрю Карні.

Під час зустрічі обговорено поточну діяльність Консультативної місії Європейського Союзу та питання співпраці Національної школи суддів України з КМЄС в умовах воєнного стану.

Микола Оніщук поінформував європейських партнерів про напрямки роботи НШСУ в умовах воєнного стану, відмітивши, що практично з перших днів війни Школа продовжила здійснювати свої навчальні функції та стала своєрідною платформою для міжсуддівського діалогу. Основна увага приділялася і наразі приділяється навчанню українського суддівського корпусу щодо проблематики застосування ст. 438 ККУ та міжнародного гуманітарного права в цілому, оскільки судді ще не мають належного досвіду та інструментарію правозастосування у справах щодо воєнних злочинів.

Ректор також розповів про ключові результати співпраці Національної школи суддів України з Європейською мережею суддівської освіти та програмами-проєктами міжнародної технічної допомоги.

Представники КМЄС поділилася інформацією щодо змін у роботі мандату Консультативної місії Європейського Союзу та представили свої плани щодо організації низки спільних тематичних тренінгів для прокурорів і суддів з воєнних злочинів. Крім того, вони висловили зацікавленість щодо максимальної підтримки усіх майбутніх навчальних заходів Національної школи суддів України.

Партнери визначили подальші напрямки співпраці, а також погодили можливість продовження роботи над курсом стосовно ролі слідчого судді у досудовому розслідуванні та ініціативу проведення спільних заходів для суддів і прокурорів, роботу над підготовкою яких КМЄС координуватиме з Національною школою суддів України, Тренінговим центром прокурорів України та міжнародними програмами-прєктами.