Національна школа суддів України

Вебінар “Міжнародний та міждержавний розшук. Міжнародне співробітництво під час кримінального провадження”

6 липня 2020 року Національною школою суддів України за пропозицією Вищого антикорупційного суду та за підтримки Програми Агентства США з міжнародного розвитку USAID “Нове правосуддя” проведено вебінар “Міжнародний та міждержавний розшук. Міжнародне співробітництво під час кримінального провадження” (в онлайн форматі).

Із вітальними словами до учасників заходу звернулись проректор з науково-дослідної роботи Національної школи суддів України Наталія Шукліна, голова Вищого антикорупційного суду Олена Танасевич та керівник Програми Агентства США з міжнародного розвитку USAID “Нове правосуддя” Девід Вон.

У вступній промові Наталія Шукліна наголосила, що Національна школа суддів України систематично проводить заходи з підготовки та періодичного навчання суддів з метою підвищення рівня їхньої кваліфікації. Сьогоднішній вебінар проводиться з надзвичайно затребуваної для суддів тематики міжнародного та міждержавного розшуку і міжнародного співробітництва під час кримінального провадження. Цілями вебінару є розширення знань стосовно системи і механізмів міжнародного співробітництва судів у кримінальних справах; оволодіння інструментами, які суддя може використати у кримінальному провадженні з метою отримання правової допомоги на території іноземної держави; виявлення типових помилок при застосуванні положень Розділу 9 Кримінального процесуального кодексу України та відповідних міжнародних договорів України; поглиблення знань норм та практики з питань видачі правопорушників (екстрадиції) задля забезпечення справедливого балансу між інтересами сторін захисту та обвинувачення при досягненні цілей правосуддя у справах, пов'язаних з міжнародним розшуком та екстрадицією.

У заході взяли участь судді Вищого антикорупційного суду, Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду (третьої судової палати), місцевих загальних судів, які розглядають подібні категорії кримінальних справ, помічники суддів, представники Програми Агентства США з міжнародного розвитку USAID “Нове правосуддя”, міжнародні та національні експерти, а також працівники  Національної школи суддів України.

Ключовими доповідачами вебінару виступили виконувач обов’язків начальника відділу міжнародних зв’язків управління міжнародно-правового співробітництва Офісу Генерального прокурора Олександр Коваленко, та заступник директора Департаменту міжнародного права, начальник управління міжнародної правової допомоги Міністерства юстиції Україн и Катерина Шевченко.