Національна школа суддів України

Вибір кращих методик підготовки кандидатів на посаду судді

28 – 30 березня 2016 року Національна школа суддів України у співпраці з  проектом ЄС “Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні” та спільним проектом ЄС і РЄ “Консолідація розробки реформ у сфері юстиції в    Україні” проводить тренінг для тренерів.

Як відмітив, відкриваючи захід, проректор Національної школи суддів України Володимир Мазурок, мета тренінгу – надати національним тренерам інструменти для розробки та проведення підготовки кандидатів на посаду судді.

Допомогти виконати такі важливі завдання мають запрошені експерти – Кіккі Санделін зі Швеції, Ізабель Томас Гарсіа (презентації: Кращі та погані практики ТРЕНІНГ ДЛЯ КАНДИДАТІВ НА ПОСАДУ СУДДІ, Методи та інструменти), старший суддя, тренер і начальник міжнародного департаменту Школи суддів при Генеральній судовій раді Іспанії , Артур Озімек, суддя Окренгового суду в місті Любліні, викладач Національної школи суддів і прокуратури в Кракові, Польща, Петрос Алікакос (презентації укр., англ.), суддя, експерт CEPEJ,  координатор HELP у Національній школі суддів і прокурорів Греції. Зарубіжні експерти поділяться своїми знаннями, навичками та прийомами, а також дадуть українським тренерам можливість відпрацювати й розвинути власні викладацькі навички.

Під час тренінгу заплановано вивчити такі питання:

  • як вибрати найбільш ефективний метод, який би допоміг досягти певних освітніх цілей;
  • як розробляти практичні завдання (ситуативні завдання / фабули) для різних цілей;
  • як викладати практичні завдання (методи викладання);
  • як застосовувати метод щонайкраще, на якому етапі заняття;
  • вибір і підготовка матеріалів для конкретного методу (у тому числі кейс-методу та рольової гри);
  • кращі й погані методи підготовки;
  • які методи використовуються для перевірки того, чи було досягнуто мети навчання.

Планується також детально  розглянути методики розробки та викладання з використанням методів, які використовуються в польських та іспанських закладах підготовки кандидатів на посаду судді. Окремо буде розглянута Європейська програма з викладання захисту прав людини для представників правничих професій (HELP) – як складова програми підготовки кандидатів на посаду судді.

Чималу увагу в програмі тренінгу буде приділено питанням інтерпретації та значення невербальних сигналів (інтонації, жестів, виразів обличчя, використання простору, інструментарій, зоровий контакт), різним способам контролювання аудиторії, відносинам між тренерами та слухачами.