Національна школа суддів України

Виборче право – фундаментальне політичне право громадянина України

1–2 липня 2019 року в місті Львові місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України спільно з Міжнародною фундацією виборчих систем в Україні (IFES) проводить семінар для суддів адміністративних судів на тему: “Парламентські вибори в Україні 2019: судове врегулювання виборчих спорів”.

Захід відкрила в. о. директора Львівського регіонального відділення Юлія Квасниця, яка підкреслила значущість функції судів у дотриманні виборчих прав громадян та зосередила увагу суддів на тому, що стартувала виборча кампанія позачергових виборів у Верховну Раду України, призначених на 21 липня 2019 року,  і тому передбачено розгляд окремих категорій термінових адміністративних справ, пов’язаних із виборчим процесом. Також Юлія Квасниця наголосила, що вибори є політичним та правовим інструментом стабільного громадянського суспільства та стійкого розвитку  держави. Заступник директора тестологічного центру Національної школи суддів України Михайло Цуркан, який є також директором та викладачем курсу, розповів про мету та завдання заходу, коротко ознайомив зі статистикою проведення аналогічних семінарів напередодні виборів Президента та побажав суддям плідної роботи. Старший юридичний радник IFES Україна Денис Ковриженко підкреслив важливість дотримання виборчого законодавства як одного з елементів демократії, зосередив увагу на міжнародних стандартах та принципах виборчого права та анонсував продовження співпраці з Національною школою суддів України шляхом розробки навчальних і методичних матеріалів.

Для проведення семінару запрошено суддів Восьмого апеляційного адміністративного суду Оксану Гінду, Ольгу Довгу та Зоряну Матковську, доцента кафедри адміністративного права Національного юридичного університету ім. Ярослава Мудрого, кандидата юридичних наук Надію Писаренко.

Програмою заходу передбачено, окрім теоретичного матеріалу, участь в експрес-опитуваннях. Також учасники обговорять міжнародні стандарти виборчого права та суб’єктивні виборчі права, подискутують на тему адміністрування виборів, голосування та встановлення його підсумків, результатів виборів. Одним із найважливіших питань, винесених для обговорення, буде питання щодо правил розгляду виборчих спорів та проблем застосування положень Кодексу адміністративного судочинства України під час розгляду виборчих спорів.