Національна школа суддів України

ВІДКРИТІ, ДОСТУПНІ, ЗРОЗУМІЛІ СУДИ: ЯК ЦЬОГО ДОСЯГТИ?

Під такою назвою 12 березня 2019 року в місті Києві у правовому клубі PRAVOKATOR відбувся круглий стіл, організований громадською організацією “Вектор прав людини”, проектом “Суд людською мовою” в межах проекту Центру політико–правових реформ “Посилення ролі громадянського суспільства у забезпеченні демократичних реформ і якості державної влади” за підтримки Європейського Союзу, а також проекту “Відкритість судів для ЗМІ та громадськості як запорука верховенства права” за підтримки програми МАТРА (Посольство Королівства Нідерландів в Україні). 

Очільниця громадської організації “Вектор  прав людини” Валерія Рибак наголосила на  важливості  просування налагодження діалогу суду та громади, на ключових напрямах діяльності задля захисту права на справедливий суд, зокрема, в забезпеченні  права на відкриті судові слухання та принципу гласності судових процесів, які  підтримуються  в рамках співпраці Радою суддів України. Модератором круглого столу була Анастасія Розлуцька, координаторка команди E-data, головна редакторка журналу “Mind lab”.

Участь у роботі круглого столу взяла Ольга Кузьміна, головний спеціаліст відділу науково-методичного забезпечення діяльності судів загальної юрисдикції та бібліотечно–видавничої діяльності Національної школи суддів України.

Круглий стіл став відкритим майданчиком для ЗМІ та судів задля пошуку ефективних форм співпраці та розв’язання наявних питань. На ньому обговорювалися ключові питання: труднощі, з якими стикаються журналісти в комунікації із судами; що потрібно для відкритості комунікаційної команди судів, прес-служб; нормативне регулювання роботи прес–служб судів; доступний та зрозумілий суд як результат взаємодії медіа та комунікаційної команди суду.

У ході круглого столу було презентовано результати всеукраїнських опитувань, проведених громадською організацією “Вектор прав людини”, серед комунікаційних команд судів України Прес-служби судів: погляд зсередини” та журналістів щодо співпраці із судами Суди та ЗМІ: досвід співпраці”.

Дискусія була ініційована для правозахисників, представників комунікаційних команд судів, Вищої ради правосуддя, Ради суддів України, Державної судової адміністрації України, Національної школи суддів України, журналістів, усіх небайдужих до реформи прес–служб судів в Україні.