Національна школа суддів України

Відновлення психологічної рівноваги після травмуючих подій

6 червня 2022 року Національна школа суддів України провела для суддів та працівників апаратів місцевих та апеляційних судів онлайн–семінар “Подолання наслідків психотравми: психологічна допомога”.

Захід організовано та проведено спільно відділом науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів та Львівським регіональним відділенням Національної школи суддів України.

Відкриваючи захід, директорка Львівського регіонального відділення Оксана Польна зауважила, що з початку військової агресії нестримно зростає кількість людей, які одержали психологічну травму. Потрібно поглиблювати свої знання у сфері ментального здоров’я та виробляти у себе психологічну стійкість для якісної і вчасної підтримки постраждалих.

У своїх вітальних словах викладачі, залучені до проведення заходу, звернули увагу, що тематика психотравм в умовах війни відрізняється від класичного розуміння стресу, а тому потребує додаткового розгляду і аналізу. Зважаючи на актуальний запит і нагальність, Національна школа суддів України продовжуватиме проведення таких заходів і буде вдячна учасникам за зворотній зв'язок. 

Онлайн-семінар провели начальниця відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів, кандидатка психологічних наук Ганна Савченко; заступник начальника відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів, доктор психологічних наук, доцент Андрій Маслюк та психологиня відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів Анжеліка Фарафонова.

Предметом обговорення були робота над стресом: особливості переживання травмівних ситуацій; питання щодо роботи над подоланням наслідків психотравми; надання якісної психологічної допомоги;  розвиток психологічної стійкості та джерела її отримання. Належної уваги було приділено формуванню навичок психологічної підтримки та реабілітації. Підсумовуючи роботу заходу можна стверджувати, що семінар був насичений практичними порадами, а учасники отримали розгорнуті відповіді на поставлені запитання.

Із програмою семінару можна ознайомитись тут.