Національна школа суддів України

Відповідальність за воєнні злочини: можливі моделі судового розгляду справ в Україні

24 червня 2022 року Проєкт Європейського Союзу “Право-Justice” ініціював проведення міжнародної онлайн–конференції “Відповідальність за воєнні злочини та інші порушення МГП: можливі моделі судового розгляду таких справ в Україні”.

Фахову дискусію відкрили виконуюча обов’язки ректора Національної школи суддів України Наталія Шукліна, Офіцер з питань політики у сфері верховенства права Представництва ЄС в Україні Клеменс Мюлер, Директор Офісу демократії та врядування USAID в Україні та Білорусі Марк Елінгстад та Головна міжнародна експертка Проєкту ЄС “Право-Justice” з питань судової реформи Анна Адамська-Галлант.

У виступі Наталія Шукліна привітала Україну з отриманням статусу кандидата в члени Євросоюзу та подякувала Проєкту ЄС “Право-Justice” за організацію актуальної та своєчасної конференції за участю визнаних міжнародних експертів, які мають практичний досвід у питаннях притягнення винних до відповідальності за воєнні злочини. Вона відмітила, що тематика воєнних злочинів та міжнародного гуманітарного права в цілому є пріоритетним напрямом освітньої діяльності Національної школи суддів України останні чотири місяці. Школа чітко усвідомила свій обов’язок щодо забезпечення високого кваліфікаційного рівня знань українських суддів з основ МГП і практики застосування основоположних джерел МГП при ухваленні рішень та вироків у категорії справ про міжнародні злочини. Тому НШСУ вже підготувала і надалі розробляє низку навчальних заходів, які присвячені проблематиці воєнних злочинів, застосування норм міжнародного гуманітарного права, злочинів проти національної безпеки тощо. Наталія Шукліна також наголосила на важливості справедливого судового розгляду воєнних злочинів на національному та міжнародному рівнях, вчинених в Україні.

Анна Адамська-Галлант зазначила, що Україна стала полем битви під час неспровокованої повномасштабної агресії рф. Воєнні злочини та інші порушення міжнародного гуманітарного права, вичинені агресором, мають бути розслідувані належним чином. Тому наша мета – поділитися з українськими колегами міжнародним досвідом щодо моделей судового розгляду таких справ.

Ключовими спікерами конференції виступили колишні міжнародні судді – Даріуш Сілєцькій, к.ю.н., колишній міжнародний суддя Верховного Суду Косово, радник ЄС з юридичних питань в Сомалі, Мерсудін Пружан, прокурор департаменту воєнних злочинів Прокуратури Боснії та Герцеговини, Маріян Бітанга, к.ю.н, суддя Вищого спеціалізованого суду з кримінальних питань Хорватії, Анна Адамська-Галлант, Головна міжнародна експертка Проєкту ЄС “Право-Justice” з питань судової реформи, Мартін Хакетт, член Дорадчої групи з розслідування воєнних злочинів і злочинів проти людяності, колишній прокурор EULEX та спеціального трибуналу щодо Лівану та Майкл Ньютон, професор права та політології юридичного факультету Університету Вандербільта.

У ході фахової дискусії міжнародні експерти проаналізували існуючі моделі розгляду справ щодо воєнних злочинів, включаючи спеціальні трибунали, спеціалізовані палати та гібридні суди, обмінялися міжнародним досвідом, провели аналіз практики притягнення до відповідальності винних осіб за вчинення воєнних злочинів, визначили переваги та недоліки кожної із представлених моделей, а також напрацювали аналітичні рекомендації для їх застосування в Україні.

У заключній частині конференції міжнародні експерти та слухачі обмінялися думками стосовно можливостей застосування різних моделей розгляду справ щодо воєнних злочинів в Україні.