Національна школа суддів України

Вивчення актуальних питань суддями судових палат у кримінальних справах апеляційних судів

17–21 лютого 2020 року в місті Києві Національна школа суддів України проводить підготовку суддів судових палат у кримінальних справах апеляційних судів.

Вітальною промовою підготовку відкрив проректор з підготовки кадрів для судових органів Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України Анатолій Костенко, який наголосив, що відповідно до вимог статті 89 Закону України “Про судоустрій і статус суддів” в межах підготовки буде проведено тренінг з наступним оцінюванням суддів “Судова практика в кримінальних провадженнях за фактами корупції, при проведенні негласних слідчих (розшукових) дій” (модератор – заступник начальника відділу підготовки викладачів (тренерів), суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України Олександр Коротких) та семінар-практикум “Психологічні особливості ефективного спілкування та вирішення конфліктів у професійній діяльності суддів” (модератор – заступник начальника відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів Національної школи суддів, кандидат психологічних наук Андрій Маслюк).  

У ході підготовки передбачено спілкування суддів із досвідченими колегами, авторитетними науковцями, що сприятиме підтриманню рівня їхньої кваліфікації.

Голова Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Станіслав Кравченко зосередить свій виступ на огляді судової практики об’єднаної палати щодо розгляду кримінальних справ. Заступник голови Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Валентина Щепоткіна розкриє особливості кримінального провадження в суді апеляційної інстанції. Корисним для практичного застосування буде опрацювання суддями судових рішень апеляційного суду за результатами письмового апеляційного провадження. Суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді Наталія Марчук скерує колег до розгляду важливого питання щодо доказів і доказування у кримінальному провадженні в суді апеляційної інстанції (ч. 3 статті 404 КПК України). Також викладач приділить увагу розгляду проблемних аспектів забезпечення підозрюваному, обвинуваченому права на захист і ознайомить із практикою ЄСПЛ щодо забезпечення права на захист в аспекті статей 3, 5, 6 ЄКПЛ.  Суддя  Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді Світлана Яковлєва залучить суддів до обговорення розгляду кримінальних проваджень, пов’язаних із торгівлею людьми. Начальник відділу вивчення судової практики правового управління (ІІІ) департаменту аналітичної і правової роботи апарату Верховного Суду, кандидат юридичних наук Ольга Бринзанська поінформує суддів про застосування електронних доказів під час розгляду кримінальних проваджень. Юрист-кримінолог, адвокат, кандидат юридичних наук Ганна Маляр зосередить увагу суддів на особливостях апеляційного перегляду кримінальних справ щодо злочинів проти основ національної безпеки України та військових злочинів. Представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з питань дотримання прав внутрішньо переміщених осіб (2014–2018 р.р.), адвокат Жанна Лук’яненко розповість про застосування Європейської Конвенції з прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини у кримінальному судочинстві та рішення ЄСПЛ проти України. Головний науковий співробітник відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України, кандидат філологічних наук, доцент Оксана Кабиш ознайомить суддів зі змінами в сучасній мовно-писемній практиці та підвищить рівень їхньої загальномовної підготовки. Судді поглиблять знання з ділової української мови, удосконалять уміння і навички редагування, коригування та оформлення судових рішень відповідно до мовних норм та чинних стандартів.  Окрім того, під час підготовки судді виконають індивідуальні та практичні завдання, обговорять проблемні питання, у конструктивній атмосфері обміняються досвідом щодо здійснення компетентного судочинства.   

Повний текст програми підготовки розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.