Національна школа суддів України

Вивчення німецького досвіду відбору, підвищення кваліфікації та оцінювання професійної діяльності суддів

14 – 18 березня 2016 року ректор Микола Оніщук на чолі делегації Національної школи суддів України  перебуває з візитом у Федеративній Республіці Німеччині.

Візит працівників Національної школи суддів України присвячений темі  “Юридичні екзамени, відбір суддів, оцінювання професійної діяльності суддів та підвищення їх кваліфікації ”, а його організатором є Німецький Фонд міжнародного  правового співробітництва.

Візит передбачає зустріч у Німецькій Академії суддів у місті Трір, де відбудеться фахове спілкування щодо структури та порядок діяльності установи та організації підвищення кваліфікації суддів у Німеччині.

Українська делегація відвідає місто Кельн, де відбудеться фахова зустріч на факультеті правознавства Інституту східно–європейського права та порівняльного правознавства. Під час зустрічі будуть обговорювати структуру та змістове наповнення юридичної освіти в Німеччині, порядок діяльності юридичного факультету, можливості для юристів у Німеччині.

Програмою візиту заплановано зустрічі в  міністерстві юстиції землі Північний Рейн–Вестфалія, у відомстві землі з екзаменів у сфері юстиції, що в Дюссельдорфі. Метою фахового спілкування буде з’ясування завдань та структури цього відомства з екзаменів у сфері юстиції, порядок проведення екзаменів, правовий захист від рішень за результатами екзаменів. У ході зустрічей обговорення будуть також торкатися тем відбору кандидатів, призначення на посаду судді та кар’єрного зростання суддів з точки зору міністерства юстиції.  

Делегація Національної школи суддів України  відвідає Вищий суд землі в місті Кельні, в якому представники німецького правосуддя розкажуть про критерії відбору кандидатів на посаду судді, оцінку професійної діяльності суддів упродовж їх суддівської діяльності, підвищення кваліфікації суддів на робочих місцях. Темою фахового спілкування буде роль Вищого суду землі під час проведення першого юридичного державного екзамену наприкінці етапу отримання університетської освіти та супроводження практикантів під час підготовчої практики.

Очікується, що отриманий та проаналізований німецький досвід буде сприяти вдосконаленню вітчизняної системи відбору та підготовки кандидатів на посаду судді, оцінюванню професійної діяльності суддів та підвищенню їх кваліфікації.