Національна школа суддів України

Вивчення проблемних питань адміністративного судочинства

8–12 жовтня 2018 року в місті Дніпрі місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку суддів окружних адміністративних судів. Підготовку проходять 26 суддів окружних адміністративних судів із Дніпропетровської, Донецької, Запорізької, Кіровоградської областей

Відкриваючи захід, директор регіонального відділення Олександр Мартиненко ознайомив слухачів із програмами підготовки та тренінгів, які буде проведені в межах підготовки суддів.

Активну участь у проведенні підготовки візьмуть судді Третього апеляційного адміністративного суду.

Суддя, заступник голови Третього апеляційного адміністративного суду Андрій Суховаров розгляне принципи адміністративного судочинства та практику Європейського суду з прав людини щодо застосування судами принципів адміністративного судочинства, а Сергій Чумак обговорить особливості перегляду судових рішень в адміністративних справах та підстави і порядок провадження за нововиявленими обставинами.

Цікавими та корисними для суддів  будуть інтерактивні лекції Юлії Дадим щодо доказів в адміністративному судочинстві, видів експертиз і підстав для призначення судової експертизи, а також стосовно особливостей застосування вимог законодавства про сплату судового збору та правових позицій Верховного Суду з цього питання.

Завжди користуються популярністю лекції доцента кафедри загальної психології та патопсихології Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара, кандидата психологічних наук Аліни Бунас щодо психологічної адаптації до професії судді, запобігання розвитку професійного вигорання та особливостей поведінки судді в конфліктних ситуаціях при розгляді справ.

Також слід зазначити, що в межах цієї підготовки заплановано проведення трьох тренінгів.

Модератором тренінгу на тему: Розгляд справ, пов’язаних із проходженням публічної служби буде суддя Третього апеляційного адміністративного суду Сергій Уханенко, а викладачами і фасилітаторами судді Дніпропетровського окружного адміністративного суду –  доктор юридичних наук, доцент Василь Ільков, Станіслав Златін та Олена Турова. Під час тренінгу буде опрацьовано питання щодо законодавства, яким регулюються питання публічної служби, проблемні питання розгляду спорів щодо прийняття, проходження та припинення публічної служби, способи захисту порушеного права, а також практика Європейського суду з прав людини з цього питання.

Пізнавальним та корисним буде тренінг на тему:  Особливості застосування податкового і митного законодавства в адміністративному судочинстві”, який вперше проводиться в регіональному відділенні. До його проведення залучено суддів Запорізького окружного адміністративного суду  Марину Семененко (модератор), Олесю Артоуз і Лілію Максименко (викладачі та фасилітатори).

Корисним буде і участь у вказаному тренінгу суддів Третього апеляційного адміністративного суду Наталії Малиш і Андрія Щербака, які обговорять із учасниками особливості застосування законодавства при вирішенні адміністративних справ за зверненням платників податків до митних органів і проблемні питання розгляду спорів щодо податкового боргу.

При проведенні тренінгу на тему: “Написання судових рішень в адміністративному судочинстві” разом із такими досвідченими викладачами як Сергій Уханенко і доктор юридичних наук, доцент Василь Ільков будуть працювати судді Дніпропетровського окружного адміністративного суду Надія Сліпець та Олена Луніна.

На тренінгу буде розглянуто як теоретичні, так і практичні питання щодо написання судових рішень: класифікація та види судових рішень, їх процесуальне-документальне оформлення; структура та зміст судового рішення; міжнародні стандарти обґрунтування судового рішення; особливості викладення та оформлення різних видів ухвал та виправлення недоліків судового рішення.

До програм тренінгів включено міні-лекції, практичні завдання, експрес-опитування з використанням клікерів, відеоролики та модеровані дискусії.

Після закінчення тренінгів судді–тренери проведуть анкетне оцінювання учасників. Також буде проведено анкетне опитування учасників щодо якості та корисності проведення підготовки та тренінгів.

Повні тексти програм підготовки суддів та тренінгів розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.