Національна школа суддів України

Вивчення проблемних питань судового розгляду в суді першої інстанції

11–15 грудня 2017 року в місті Дніпрі місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку суддів місцевих загальних судів.

Підготовку проходять 26 суддів місцевих загальних судів  Дніпропетровської, Донецької, Запорізької та Кіровоградської областей.

Відкриваючи захід, директор регіонального відділення Володимир Поплавський розповів суддям про сучасні технології навчання, які застосовуються для підтримання рівня кваліфікації діючих суддів у регіональному відділенні, а також повідомив, що, враховуючи вимоги ст. 89 Закону України “Про судоустрій і статус суддів”, у межах підготовки буде проведено два тренінги з наступним оцінюванням суддів-учасників.

У ході підготовки суддя у відставці Олексій Осіян обговорить із суддями актуальні питання щодо застосування цивільного законодавства при розгляді земельних спорів і окремі питання підготовки суддів до кваліфікаційного оцінювання.

Суддя, кандидат юридичних наук Ірина Верба проведе інтерактивну лекцію щодо актуальних питань застосування дисциплінарної відповідальності суддів.

Під час обговорення питання щодо проблем розмежування компетенції між адміністративними, господарськими та місцевими загальними судами суддя Сергій Іванов зосередить увагу на способах захисту порушених прав, свобод та інтересів при вирішенні соціальних спорів.

Професор кафедри адміністративного та митного права Університету митної справи та фінансів, доктор юридичних наук Євген Легеза розповість про поняття та особливості адміністративно-публічних послуг та їх місце в розбудові “сервісної” держави, а також про європейські правові стандарти надання публічних послуг.

Суддя Ірина Шаповалова зупиниться розгляді кримінального та цивільного аспектів застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини.

З основними пріоритетами діяльності Ради суддів України щодо забезпечення незалежності судів і суддів та шляхами врегулювання реального чи потенційного конфлікту інтересів у діяльності суддів ознайомить суддя Валерія Чорна.

Актуальною та важливою буде інтерактивна лекція доцента, кандидата юридичних наук Дениса Голобородька щодо антикорупційного законодавства. Під час лекції викладач зосередить увагу на міжнародних стандартах із питань запобігання корупції та їх запровадженню в Україні.

Суддя, кандидат юридичних наук Андрій Мазниця розкриє проблемні питанням щодо судового розгляду кримінального провадження в суді першої інстанції і зупиниться на правових позиціях Вищого спеціалізованого суду України та Верховного Суду щодо розгляду окремих категорій справ.

Про застосування в роботі судів першої інстанції постанов Пленуму Верховного Суду України та Пленуму вищих спеціалізованих судів і про методику вивчення та застосування на практиці узагальнень судової практики розповість суддя Микола Перекопський.

Інформацію щодо особливостей розгляду справ про запобігання насильства стосовно жінок та домашнього насильства судді обговорять після інтерактивної міні-лекції судді Софії Матіяш.

Володимир Поплавський у своєму виступі зупиниться на судовій практиці розгляду окремих категорій справ щодо пенсіонерів.

Також слід зазначити, що в межах підготовки заплановано проведення двох тренінгів за окремими програмами. Апробацію тренінгу з навчального курсу для кандидатів на посаду судді на тему: “Судочинство у справах про адміністративні правопорушення” проведуть викладач відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України Олександр Коротких, суддя Апеляційного суду Запорізької області у відставці, кандидат юридичних наук Ольга Булейко, суддя Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області Ірина Шаповалова, суддя Святошинського районного суду м. Києва Вікторія Жмудь, суддя Дніпровського районного суду м. Києва Віра Левко та Денис Голобородько. Під час тренінгу судді розглянуть проблемні питання щодо особливостей розгляду справ про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією, і накладення стягнення у справах про адміністративні правопорушення.

Тренінгу на тему: “Захист права власності у світлі статті 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини” проведуть суддя, кандидат юридичних наук Василь Ільков, суддя господарського суду Запорізької області, кандидат юридичних наук Оксана Ярешко, суддя Олександр Крижний. Під час тренінгу судді ознайомляться зі змістом та структурою статті 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, пройдуть первинне і фінальне тестування за допомогою клікерів.

Повні тексти програм підготовки суддів та  тренінгів розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.