Національна школа суддів України

Вивчення проблемних питань судового розгляду в суді першої інстанції

21–25 травня 2018 року в місті Дніпрі місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку суддів місцевих загальних судів Дніпропетровської, Донецької, Запорізької, Кіровоградської та Луганської областей.

Відкриваючи захід, директор регіонального відділення Олександр Мартиненко ознайомив із програмами підготовки та тренінгів, які буде проведено в її межах.

Активну участь у проведенні підготовки візьмуть судді Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду.

Так, Ольга Панченко розгляне проблемні питання дисциплінарної відповідальності судді, а Сергій Іванов обговорить розмежування компетенції між адміністративними, господарськими та місцевими загальними судами, а також способи захисту порушених прав, свобод та інтересів в адміністративному судочинстві при вирішенні соціальних спорів та основні новації Кодексу адміністративного судочинства України.

Інтерактивну лекцію щодо актуальних питань застосування міжнародних стандартів у сфері запобігання корупції та їх імплементації в національне законодавство проведе доцент кафедри адміністративного права, процесу та адміністративної діяльності Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, кандидат юридичних наук Денис Голобородько

Цікавою є лекція судді у відставці Галини Маймур щодо окремих аспектів відшкодування моральної шкоди, яка поділиться своїм досвідом при вирішенні цієї категорії спорів.  

Завжди користуються популярністю лекції Ірини Шаповалової щодо проблемних питань судового розгляду кримінального провадження в суді першої інстанції.

Продовжить вивчення цієї теми Андрій Мазниця, який проаналізує правові позиції Вищого спеціалізованого суду України та Верховного Суду щодо розгляду окремих категорій справ та помилки, що допускаються під час розгляду кримінальних справ у суді першої інстанції.

Суддя Покровського районного суду Дніпропетровської області, кандидат юридичних наук Ірина Єдаменко приділить увагу особливостям виконання рішення суду чи судового наказу в цивільних справах.

Суддя Апеляційного суду Дніпропетровської області у відставці Олексій Осіян обговорить із колегами практику застосування цивільного законодавства при розгляді земельних спорів та поділиться своїм професійним досвідом. Крім того, завжди жвавий інтерес викликає  його лекція про нові тенденції та особливості застосування Цивільно-процесуального кодексу України.

Важливою та актуальною є лекція судді Апеляційного суду Дніпропетровської області Тетяни Красвітної щодо дотримання норм трудового законодавства при розгляді цивільних справ. Також викладач  проаналізує судову практику з метою уникнення помилок.

Також слід зазначити, що в межах підготовки заплановано проведення двох тренінгів за окремими програмами.

Модератором тренінгу на тему: “Захист права власності в світлі статті 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини” буде суддя господарського суду Запорізької області, кандидат юридичних наук Оксана Ярешко, а тренерами –  суддя господарського суду Дніпропетровської області Олександр Крижний та суддя Павлогардського міськрайонного суду Дніпропетровської області Ірина Шаповалова. Здобувати практичні навички допоможе фасилітатор – суддя Дніпропетровського окружного адміністративного суду, кандидат юридичних наук Олена Луніна. Під час тренінгу судді ознайомляться зі змістом та структурою статті 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, пройдуть первинне і фінальне тестування за допомогою клікерів, виконають декілька практичних завдань, що допоможе оволодіти певними навичками, необхідними при відправлені правосуддя.

Тренінг на тему: “Дотримання стандартів прав людини слідчим суддею: право на свободу та особисту недоторканність” проведуть судді Ірина Шаповалова (модератор), Максим Таус, суддя, кандидат юридичних наук Дмитро Мовчан та  фасилітатори –  суддя Індустріального районного суду м. Дніпропетровська Денис Шклярук та суддя Павлоградського міськрайонного суду Мар’ян Мицак.

До програма тренінгу включено міні-лекції, практичні завдання, експрес-опитування з використанням клікерів та модеровану дискусію.

Під час тренінгу учасники розглянуть проблеми, які найчастіше виникають у слідчих суддів під час розгляду питань щодо запобіжних заходів, пов’язаних з обмеженням свободи, отримають навики написання слідчим суддею ухвал щодо запобіжних заходів, візьмуть участь у модельному судовому засіданні (рольовій грі), проведуть обговорення та отримають відповіді на усі свої запитання.

Після закінчення заходу судді–тренери проведуть анкетне оцінювання та анкетне опитування учасників щодо якості та корисності проведення тренінгу.

Повні тексти програм підготовки суддів, у тому числі на тренінгах, розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.