Національна школа суддів України

Впровадження медіації в судах: складнощі та переваги

19 жовтня 2018 року в місті Маріуполі регіональним відділенням Національної школи суддів України спільно з громадською спілкою “Українська академія медіації” та Донецьким апеляційним судом за підтримки програми “Нове правосуддя” USAID проведено семінар для суддів місцевих та апеляційних судів на тему: “Суд і медіація: можливості та перспективи”.

Головний спеціаліст регіонального відділення Ніна Свічкар ознайомила учасників із регламентом заходу, представила суддів-викладачів і подякувала керівництву Донецького апеляційного суду за допомогу в організації і проведенні такого актуального і необхідного семінару.

Голова Донецького апеляційного суду Олександр Лісовий побажав учасникам успіху під час проходження семінару, а також висловив сподівання, що отримані знання та навички медіатора стануть корисними в діяльності професійного судді.

Семінар провели суддя, голова Першого апеляційного адміністративного суду Ігор Геращенко та суддя, заступник голови Донецького апеляційного адміністративного суду Андрій Гайдар.

На початку семінару судді-викладачі провели загальний огляд  позасудової процедури медіації та інших примирних процедур, передбачених новим процесуальним законодавством України, а також зосередили увагу на істотних відмінностях медіації від процедури врегулювання спору за участі судді.

У ході семінару учасники обговорили критерії, що можуть бути визначальними для оцінки суддею можливості вирішення справи шляхом медіації та виконали практичне завдання.

Після перегляду відеоматеріалів судді-викладачі провели модеровану дискусію, під час якої слухачі поділилися думками щодо вищезазначеної теми та отримали змістовні відповіді на запитання.

Також слухачі виконали практичні завдання та взяли участь у рольовій грі.

За підсумками семінару відбулося анкетування щодо якості проведення заходу.

Повний текст програм семінару розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.