Національна школа суддів України

Як повертаються кредити. Завершення аудиторної частини блоку цивільного судочинства

Теоретично–практична частина блоку з цивільного судочинства спеціальної підготовки передбачала проведення 13 тренінгів, які кандидати на посаду судді опановували в період  з 17 вересня 2018 року.

В одній із груп у місті Києві заняття цього блоку завершувалися доволі складним і в той же час актуальним і змістовним тренінгом про практику розгляду справ, що виникають із кредитних правовідносин.

Протягом двох днів тренінгу майбутні судді отримували навички та вміння справедливо розглядати кредитні спори та відповідно до чинного законодавства вирішувати різноманітні питання, які виникають при вирішенні справ про повернення кредитів.

До тренінгу включено значний обсяг матеріалів, починаючи від презентацій Power–Point щодо понять кредитного договору, іпотеки, гарантії та застави, застосування позовної давності. Слухачі та слухачки проходили експрес–опитуваннями за допомогою електронної системи клікерів, переглядали підготовлені відеоматеріалами та виконували групові практичні завданнями.

Майбутні володарі суддівських мантій у ході рольової гри інсценували підготовче засідання у справі про стягнення кредитної заборгованості, що дало можливість як виконавцям ролей судді, сторін та інших  учасників цивільного процесу, а також усім слухачам і слухачкам групи наблизитись до реального судового засідання.

У ході цього заняття досвідчені тренери Андрій Нижний, Микита Рибак та розробник тренінгу Тарас Андрейчук надали свої практичні поради та рекомендації з оптимальними шляхами вирішення питань, які постають перед суддями в ході підготовки та розгляду цивільних справ про повернення кредитів.

Майбутні судді, які проходять спеціальну підготовку в шести групах у місті Києві, успішно завершують частину аудиторних занять і будуть проходити стажування в місцевих загальних судах з розгляду цивільних справ.