Національна школа суддів України

Якими мають бути нові курси для майбутніх служителів Феміди в господарському судочинстві

24 липня 2018 року в Національній школі суддів України відбулося засідання групи розробників курсів блоку ІІІ “Господарське судочинство” для проведення спеціальної підготовки наступної категорії кандидатів на посаду судді.

Засідання розробників розпочав коородинатор зазначеного блоку Олександр Потильчак.

У вступному слові проректор Володимир Мазурок акцентував увагу колег на основних аспектах змістовного наповнення курсів щодо необхідності зосередження уваги в процесі проведення занять на особливо важливих матеріалах кожного курсу та виділення певної частини підготовлених матеріалів для самостійного опрацювання слухачами. Проректор звернув увагу на покращення ефективності поточного та підсумкового контролів. Для заохочення кожного із слухачів активно працювати протягом кожного тренінгу необхідно підготувати пропозиції щодо різних форм поточного контролю.

За пропозицією судді Володимира Гевка, керівника групи розробників, було обговорено програму дводенного курсу “Особливості розгляду корпоративних спорів” та матеріали практичних завдань з урахуванням нового законодавства та пропозицій, запропонованих викладачами (тренерами) блоку з господарського судочинства.

Учасниками засідання обговорили методику розробки курсів і схвалили матеріали розширених курсів: “Докази і доказування в господарському судочинстві”, “Вирішення спорів, що виникають із земельних правовідносин”, “Вирішення спорів про право власності та інші речові права”, “Особливості розгляду справ про банкрутство”.

Керівник групи розробників Олександр Крижний запропонував структуру розширеного тренінгу “Особливості розгляду справ про укладення, зміну, розірвання договорів, визнання правочинів (господарських договорів) недійсними та застосування міжнародних угод при вирішені господарських спорів” та презентував напрацьовані матеріали нового курсу “Особливості ведення судового засідання та спілкування з окремими категоріями учасників судового процесу” у формі симуляції судового засідання за участю експерта й свідка.

За результатами обговорення прийнято рішення доопрацювати матеріали тренінгу в частині застосування міжнародних угод в ході вирішення господарських спорів і доповнити матеріали іншого курсу вступною презентацією для з’ясування рівня обізнаності слухачів з питаннями цієї теми та підготувати симуляції за участю прокурора та спеціаліста.

На засіданні було обговорено розроблені матеріали нового курсу “Вирішення спорів, що виникають із договорів страхування”, за результатами якого їх схвалено учасниками засідання.

Наступне засідання групи розробників курсів з господарського судочинства заплановано провести у вересні цього року.