Національна школа суддів України

Якість судових рішень

12 жовтня 2021 року в місті Ужгороді Національна школа суддів України  провела для суддів окружних адміністративних судів  семінар “Підвищення стандартів якості судових рішень в процедурі визначення статусу біженця крізь призму судової практики”.

Семінар відкрила директорка Львівського регіонального відділення Національної школи суддів України Оксана Польна, яка наголосила на важливості авторитету судової влади, зокрема, крізь призму якості рішень, які виносить кожен суддя.

Старший радник з правових питань Представництво Управління Верховного Комісара ООН у справах біженців в Україні Крістоф Бо подякував співорганізаторам за можливість проведення заходу у форматі офлайн та зазначив, що визначення статусу біженця дуже складне, адже із часу закріплення цього визначення в законодавстві до сьогодні дуже багато змінилося. Також Крістоф Бо наголосив на важливості судової практики як такої, що відображає новели відповідного Закону.

Голова Закарпатського апеляційного суду Ганна Фазикош привітала учасників та зазначила наскільки символічним є те, що цей захід проводиться на території України, яка межує з 4-ма країнами, а населення нашої держави є мультинаціональним.

Директор Міжнародного фонду охорони здоров’я та навколишнього середовища “Регіон Карпат” NEEKA Альберт Пірчак коротко розповів про історію фонду, який очолює, та зауважив, що дуже важливим для суддів є бачення проблематики зсередини.

Модерував захід адвокат Міжнародного фонду охорони здоров’я та навколишнього середовища “Регіон Карпат” NEEKA Олександр Лучинець.

На семінар запрошено викладачів – суддю Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді Андрія Жука, суддю Восьмого апеляційного адміністративного суду Василя Гуляка, суддю Одеського окружного адміністративного суду Еллу Катаєву, суддю-спікера Закарпатського окружного адміністративного суду Зою Плеханову та менеджерку проєкту благодійного фонду “Право на захист” Олександру Журко.

Програмою заходу передбачено розгляд теоретичного матеріалу, проте, найбільш важливою частиною семінару безумовно залишається частина для дискусій та обговорення  найбільш актуальних питань, що виникають під час написання судових рішень.