Національна школа суддів України

Забезпечення безпеки учасників судового процесу

17 січня 2020 року в місті Харкові місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України  провело семінар для працівників апаратів місцевих та апеляційних судів і співробітників Служби судової охорони: “Взаємодія суду та Служби судової охорони із забезпечення безпеки громадян під час судового процесу”.

Валентина Коржик, очільниця Харківського регіонального відділення на відкритті семінару зазначила, що задля належного забезпечення безпеки учасників судового процесу та гарантій доступу до правосуддя важливим є налагодження взаємодії органів та установ системи правосуддя зі Службою судової охорони.   

Старший радник з питань загальної правоохоронної діяльності Консультативної місії Європейського Союзу Томо Корхонен на прикладі Фінляндії розповів слухачам про  особливості комунікації правоохоронних органів у європейських країнах. Він розповів про роботу Консультативної місії Європейського Союзу щодо підвищення рівня комунікації з громадянами в Україні, зокрема,  звернув велику увагу на взаємодію із  представниками засобів масової інформації та відповів на питання слухачів. 

Начальник відділу охорони об’єктів судів, органів та установ системи правосуддя територіального управління Служби судової охорони в Харківській області Олександр Росляков ознайомив слухачів із завданнями, структурою  та повноваженнями свого підрозділу, розповів про основні шляхи взаємодії суду та Служби судової охорони.

Суддя Люботинського міського суду Харківської області Ірина Дем’яненко та заступник начальника територіального управління Служби судової охорони в Харківській області Петро Аленін звернули увагу аудиторії на практичну реалізацію прав та обов’язків учасників судового процесу з підтримання громадського порядку в суді. Ірина Дем’яненко розповіла про досвід взаємодії головуючого в судовому засіданні  з персоналом Служби судової охорони.

Заступник керівника апарату Харківського апеляційного суду Олександр Ригін обговорив із слухачами методи запобігання проявів неповаги до суду та їх припинення, а також практичні заходи взаємодії апарату суду та персоналу Служби судової охорони в підтриманні громадського порядку та  охороні приміщень суду під час розгляду резонансних справ.

У ході проведення семінару слухачки та слухачі  семінару підвищили свою обізнаність  у роботі судової системи та обговорили практичні аспекти реалізації співпраці в забезпеченні безпеки учасників судового процесу.

Під час підбиття підсумків семінару було висловлено спільна пропозиція про необхідність проведення занять, на яких буде можливість  детально обговорити питання комунікації колективів судів і співробітників Служби судової охорони.