Національна школа суддів України

Забезпечення єдності судової практики при здійсненні кримінального судочинства в умовах воєнного стану

20 травня 2022 року Національна школа суддів України провела усеукраїнський онлайн–вебінар для суддів місцевих загальних та апеляційних судів “Здійснення кримінального судочинства в умовах воєнного стану”.

Навчальний захід відкрили начальник відділу підготовки суддів Національної школи суддів України Іван Балаклицький та директорка Харківського регіонального відділення Лілія Гуцал.

Викладачами на вебінарі виступали старший радник з питань прокуратури Консультативної місії Європейського Союзу (КМЄС) в Україні Надя Нері, суддя Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду, кандидат юридичних наук Сергій Фомін, голова Київського районного суду міста Харкова, докторка юридичних наук Світлана Шаренко та суддя Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області, докторка філософії в галузі права Ірина Шаповалова. 

Надя Нері розкрила перед українськими суддями особливості кваліфікації злочину мародерства, відповідно до норм міжнародного права, проаналізувала виклики, що чекатимуть суддів при розгляді справ та надала рекомендації по їх подоланню.

Питанню забезпечення єдності судової практики при здійсненні кримінального судочинства в умовах воєнного стану приділив увагу Сергій Фомін.

Судді місцевих загальних судів Світлана Шаренко та Ірина Шаповалова обговорили новели законодавства та судової практики стосовно особливостей кримінального провадження в умовах воєнного та надзвичайного стану.

За результатами вебінару судді-учасники заповнили анкети зворотного зв’язку, в яких поділилися своїми враженнями, зауваженнями та побажаннями.

Повний текст програми заходу розміщено за посиланням.