Національна школа суддів України

Захист економічної конкуренції: законодавство і судова практика в Україні та ЄС

14–15 грудня 2020 року в місті Києві Національна школа суддів України спільно з Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) у співпраці з Міжнародною організацією права розвитку в Україні (ІДЛО) в рамках реалізації проєкту “Тренінг з питань конкуренції та державної допомоги” проводить дводенний тренінг для суддів господарських судів на тему: “Захист економічної конкуренції: законодавство і судова практика в Україні та ЄС”.

Вітальними промовами навчальний захід розпочали проректор Національної школи суддів України Наталія Шукліна, старший юрисконсульт, керівник проекту Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) Вероніка Брадеуцану й директор Міжнародної організації права розвитку в Україні Леван Дучидзе.

У виступі Наталія Шукліна, зокрема, наголосила на важливості теми тренінгу та зазначила, що проєкт спрямований на розвиток потенціалу українських суддів господарських судів та працівників Антимонопольного комітету України (АМКУ) шляхом підвищення їх кваліфікаційного рівня у сфері захисту економічної конкуренції, заходів торговельного захисту та державної допомоги.

Враховуючи важливість тематики до проведення навчального заходу було залучено викладачів: партнера-засновника адвокатської компанії “Арцінгер“, доктора юридичних наук Сергія Шкляра, суддю Стокгольмського суду з питань патентів та ринків Деніеля Северінссона та голову Управління у європейських справах Відомства з питань конкуренції та захисту споживачів Італії Джанлука Сепе.

Упродовж тренінгу викладачі поінформують суддів щодо нормативно-правового регулювання у сфері захисту економічної конкуренції в Україні, завдань та функції АМКУ, встановлення меж дискреційних повноважень суду при перегляді рішень АМКУ, окреслять інструменти доказування та спростування недобросовісної конкуренції. Вони акцентують увагу суддів на випадках шахрайства під час торгів, використанні інформації на платформі ProZorro.

Доповідачі детально розглянуть особливості збору доказів щодо зловживання монопольним становищем та використанні результатів економічного аналізу з метою доказування чи спростування порушень законодавства про захист економічної конкуренції.

Доцільними для обговорення будуть й питання щодо ключових концепцій законодавства ЄС у сфері захисту конкуренції та доказів антиконкурентної поведінки, а також практичний випадок щодо тягара доказування узгоджених дій у ЄС, стосовно зловживання монопольним становищем (обмежувальна діяльність) та використання економічного аналізу.

Під час тренінгу судді отримають корисні рекомендації та обґрунтовані відповіді на запитання.

Повний текст програми тренінгу розміщений на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.