Національна школа суддів України

Захист персональних даних та доступ до інформації в умовах війни

11 липня 2022 року Національна школа суддів України спільно з Проєктом Ради Європи “Підтримка судової влади України забезпеченні кращого доступу до правосуддя” (далі – Проєкт) провела вебінар для суддів і працівників апаратів місцевих та апеляційних судів “Захист персональних даних та доступ до інформації в умовах війни”.

Відкрила роботу вебінару проректор Національної школи суддів України Наталія Шукліна, яка подякувала Проєкту за співпрацю в організації цього заходу, а також зазначила про важливість та актуальність його тематики й професійний склад міжнародних експертів-доповідачів. Проректор наголосила, що цікавою і водночас новою в рамках вебінару буде модерована дискусія між національними та міжнародними експертами на тему: “Баланс між доступом до публічної інформації та захистом персональних даних”, побажала усім миру та плідної роботи на занятті.

Модерувала навчальний захід менеджерка Проєкту РЄ “Підтримка судової влади України забезпеченні кращого доступу до правосуддя” Ірина Кушнір, яка зазначила структуру вебінару, формат роботи та представила залучених до навчання міжнародних і національних експертів.

Першою і водночас цікавою була доповідь Наташі Пірч Мусар, міжнародної експертки Ради Європи, членкині правління Словенської асоціації адвокатів, Уповноваженої Словенії з доступу до публічної інформації (2005–2014 рр.), Президентки спільного наглядового бюро Європолу (2013) на тему: “Конфіденційність під час збройних конфліктів”. У презентації експертка акцентувала увагу слухачів на захисті персональних даних та обмеженнях під час війни. Крім того, вона проаналізувала Конвенцію 108 щодо легітимності обробки та якості даних, винятки і обмеження Конвенції, пояснювальний меморандум Конвенції, практику ЄСПЛ щодо захисту персональних даних, а також Загальний регламент про захист даних Європейського Союзу.

Про доступ до публічної інформації та обмеження під час війни говорив Тобі Мендель, міжнародний експерт Ради Європи, медійний експерт, голова ради директорів Центру права і демократії (Канада). Експерт окреслив основні стандарти доступу до інформації, стандарти для національної безпеки, відступи та винятки доступу до публічної інформації.

Маркіян Бем, національний експерт Ради Європи, кандидат юридичних наук, адвокат, старший юрист ЮФ “Василь Кісіль і Партнери”, юрист Європейського суду з прав людини (2015–2019) доповідав про виклики для захисту персональних даних в умовах війни. Спікер проаналізував національне та міжнародне законодавство щодо обробки персональних даних, принципи обробки персональних даних, обробку чутливих категорій персональних даних та права суб’єкта персональних даних в Україні, обмеження дії Закону України “Про захист песональних даних” та проблему відступу від ЄКПЛ і практики ЄСПЛ на період воєнного стану.

Особливості доступу до публічної інформації в Україні в умовах війни розкрив Ігор Розкладай, національний експерт Ради Європи, заступник директора Центру демократії та верховенства права.

Актуальною виявилась фінальна модерована дискусія між національними та міжнародними експертами щодо пошуку і наявністю балансу між доступом до публічної інформації та захистом персональних даних.

Завершився вебінар відповідями на запитання та обміном думками між експертами і слухачами навчального заходу.