Національна школа суддів України

Захист прав людини через суддівську освіту: кращі практики та удосконалення стандартів

9–10 грудня 2019 року в Києві пройшла Міжнародна регіональна конференція високого рівня “Захист прав людини через суддівську освіту: кращі практики та удосконалення стандартів”. Це перший захід подібного формату (саміту), ініційований Національною школою суддів України у співпраці з Верховним Судом та за підтримки Ради Європи.

Конференція проводилася у рік відзначення 70 річниці створення Ради Європи. У фокусі уваги — практична реалізація ідей та цінностей верховенства права, гарантій  прав людини та основоположних свобод, обмін досвідом та кращими практиками суддівської освіти.

У роботі саміту взяли участь як українські, так і міжнародні фахівці, зокрема, ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук, Голова Верховного Суду Валентина Данішевська, Голова Вищої ради правосуддя Андрій Овсієнко, радник Генерального секретаря Ради Європи по Україні Режі Брійя, спеціальний гість конференції суддя-директор, Національний суддівський інститут Канади, який є співзасновником Міжнародної організації суддівської освіти (IOJT) і у 2021 році проводитиме Х конференцію IOJT Адель Кент.

З основною доповіддю “Визначальне значення суддівської освіти в імплементації Європейської конвенції з прав людини на національному рівні” перед присутніми виступив голова Департаменту виконання судових рішень Європейського суду з прав людини, Рада Європи Фредрік Сундберг.

Далі робота конференції проходила у сесійному форматі. Загалом відбулося п’ять сесій:

сесія І: “Провідна роль національних суддівських шкіл у сфері підготовки майбутніх суддів” (модератор — Наталія Шукліна, проректор Національної школи суддів України);

сесія ІІ: “Забезпечення періодичного навчання суддів за стандартами Європейської Конвенції та практики Європейського Суду з прав людини” (модератор — Микола Оніщук, ректор Національної школи суддів України);

сесія ІІІ: “Ключова роль судді у застосуванні Конвенції захисту прав людини, Європейської соціальної хартії та практики Європейського суду з прав людини у національній судовій практиці” (модератор — Режі Брійя, спеціальний радник Генерального секретаря Ради Європи по Україні);

сесія ІV: “Сучасна суддівська освіта: контент, учасники, методологія, інструментарій” (модератори — Тетяна Фулей, начальник відділу наукових досліджень проблем судочинства та науково-методичного забезпечення суддівської освіти Національної школи суддів України і Жоао Мануель да Сілва Мігель, директор Центру судових досліджень, Португалія);

сесія V: “Обговорення та схвалення Київських рекомендацій по удосконаленню суддівської освіти щодо захисту прав людини через практику ЄСПЛ” (модератори — Микола Оніщук, ректор Національної школи суддів України та Павло Пушкар, голова відділу департаменту виконання судових рішень, Рада Європи).

Метою конференції став обмін досвідом та кращими практиками підготовки суддів та кандидатів на посаду судді у навчальних закладах суддівської освіти країн Західної та Східної Європи. Програмою заходу було передбачено професійну дискусію стосовно шляхів і методів покращення системи суддівської освіти в контексті європейських стандартів захисту прав людини.

Практичним результатом роботи конференції стало схвалення Київських рекомендацій з удосконалення суддівської освіти щодо застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, практики Європейського суду з прав людини та виконання рішень Європейського суду з прав людини — 2019.

У конференції участь взяли представники 15 суддівських шкіл із Західної та Східної Європи, Генерального Директорату з прав людини та верховенства права Ради Європи, експерти Ради Європи та її інституцій, судді-викладачі (тренери), науковці, практики.