Національна школа суддів України

Захист професійної діяльності журналістів

8 жовтня 2021 року Національна школа суддів України спільно з проєктом “Європейський Союз та Рада Європи працюють разом для підтримки свободи медіа в Україні” провели семінар для суддів місцевих загальних судів “Кримінально-правовий захист професійної діяльності журналістів”.

Із вітальним словом до слухачів звернувся ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук. Привітавши учасників зі святом – Днем юриста, він відзначив актуальність теми захисту журналістів, якою опікуються не тільки журналісти, а й правники та судді. Національна школа суддів послідовно виконує взяті на себе зобов’язання щодо передбачення в обов’язкових програмах підготовки, перепідготовки суддів спеціального тренінгу з питань захисту професійної діяльності журналістів та інших медіа-учасників. Зокрема, НШСУ за експертної та технічної підтримки проєкту “Європейський Союз та Рада Європи працюють разом для підтримки свободи медіа в Україні” розроблено навчальний курс і посібник “Кримінально-правовий захист професійної діяльності журналістів”, який було впроваджено в навчальний процес підвищення кваліфікації суддів шляхом проведення тренінгів у регіональних відділеннях Школи, за результатами яких навчання пройшли вже понад 150 суддів.

Стен Ньорлов, Голова Офісу Ради Європи в Україні, привітавши присутніх зі святом, подякував Національній школі суддів України за спільну роботу над посібником і курсом, відзначивши, що захист професійної діяльності журналістів та інших медіа-учасників, які висвітлюють питання, що становлять суспільний інтерес, є одним із пріоритетів роботи Ради Європи, які знайшли своє відображення у стандартах Ради Європи, рішеннях Європейського суду з прав людини та у різноманітних заходах співпраці. Наголосив на необхідності співпраці всіх очільників державних установ з метою запобігання, ефективного розслідування та застосування покарання за погрози та напади на журналістів. Зазначив, що спільно розроблений тренінг буде  корисним і представникам правоохоронних органів.

Проректор Наталія Шукліна відзначила, що Національна школа суддів України приділяє значну увагу питанням захисту журналістів, а поштовхом до розроблення посібника стали Рекомендації парламентських слухань “Безпека діяльності журналістів в Україні: стан, проблеми і шляхи їх вирішення”, схвалених постановою Верховної Ради України від 14 січня 2020 року.

Галина Смірнова, очільниця проєкту “Європейський Союз та Рада Європи працюють разом для підтримки свободи медіа в Україні”, повідомила, що видання розроблене за результатами експертних дискусій та практичного проведення навчальних тренінгів та звернула увагу на включення гендерного компоненту в структуру тренінгу.

Олександр Іщенко, заступник начальника відділу науково-методичного забезпечення діяльності судів та органів суддівського врядування Національної школи суддів України здійснював загальне модерування заходу.

Тренерами на заході були адвокатеса, медіа-юристка, експертка Ради Європи Людмила Опришко, а також судді Олена Панченко, Петро Заруба, Микола Місечко, Віра Левко.