Національна школа суддів України

Заходи торговельного захисту

21 грудня 2020 року в місті Києві Національна школа суддів України спільно з  Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) у співпраці з Міжнародною організацією права розвитку в Україні (ІДЛО) в рамках реалізації проєкту “Тренінг з питань конкуренції та державної допомогипровела тренінг для суддів адміністративних судів на тему: Заходи торговельного захисту”

Вітальними промовами тренінг розпочали проректор Національної школи суддів України, кандидат юридичних наук, професор, заслужений юрист України Наталія Шукліна, керівник проекту Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) Вероніка Брадеуцану та директор Міжнародної організації права розвитку в Україні Леван Дучидзе.

У промові Наталія Шукліна акцентувала увагу суддів адміністративних судів на актуальності теми тренінгу, метою якого є розвиток потенціалу українських суддів, підвищення їх кваліфікаційного рівня у сфері захисту економічної конкуренції, заходів торговельного захисту та державної допомоги. Проректор зазначила, що під час тренінгу судді розглянуть важливі питання, які є актуальними і відповідають запитам суддівської спільноти, також набудуть професійних та юридичних навичок, що сприятиме їх професійному вдосконаленню.

Враховуючи важливість тематики до проведення тренінгу залучено викладачів: консультанта з міжнародного торговельного права, викладача Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка Анну Гладштейн та консультанта з міжнародного торговельного права Маріо Бордалба Лайо.

Упродовж семінару викладачі поінформували суддів щодо концепції, видів заходів торговельного захисту (антидемпінгові, компенсаційні та спеціальні заходи) та забезпечення їх виконання, а також відповідної нормативно-правової бази в Україні та ЄС. Доповідачі ініціювали обговорення антидемпінгових скарг, їх елементів та процедури проведення антидемпінгового розслідування. Лектори детально зупинились на важливості ролі АМКУ у торговельних розслідуваннях та Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі, розкрили вплив заходів торговельного захисту на конкуренцію. Зацікавив суддів короткий огляд справ Суду справедливості ЄС стосовно антидемпінгової поведінки.

Повний текст програми тренінгу розміщений на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.