Національна школа суддів України

Запрошуємо суддів та адвокатів на навчальний курс “Захист прав людини в умовах збройного конфлікту в Україні”

Раді повідомити, що Українська Гельсінська спілка з прав людини в партнерстві з Національною школою суддів України та Освітнім домом прав людини в Чернігові за підтримки Програми USAID “Права людини в дії” розпочинає відбір учасників навчального курсу “Захист прав людини в умовах збройного конфлікту в Україні”.

Курс розрахований на суддів та практикуючих адвокатів, які зацікавлені в поглибленні знань та професійній самореалізації в сфері міжнародного гуманітарного права та дотримання його норм в національній судовій практиці. До проходження навчання цього року будуть запрошені до 40 учасників.

Програма навчального курсу включає такі питання:

– визначення поняття прав людини та міжнародних механізмів їх захисту, джерела, принципи та сфера застосування міжнародного гуманітарного права, кваліфікації збройного конфлікту, режим окупації;

– застосування в національних судах норм міжнародного гуманітарного права під час  розгляду справ, пов’язаних зі збройним конфліктом на Сході України, окупації Автономної Республіки Крим та м. Севастополь, а також повномасштабним вторгненням Росії в Україну;

– співвідношення норм міжнародного гуманітарного права та міжнародного права прав людини.

За результатами успішного проходження навчання учасники отримають відповідні сертифікати про його завершення.

Для участі у конкурсному відборі необхідно заповнити онлайн-заявку, за посиланням.

Кінцевий строк заповнення онлайн–заявки: 16 червня 2022 року о 23.59.

Результати конкурсу учасникам будуть повідомлені не пізніше 24 червня 2022 року. 

Детальніше про зміст, формат та умови навчання

Навчальний курс складається з 3 модулів:

Модуль 1. Введення в міжнародну систему захисту прав людини

Модуль 2. Міжнародне гуманітарне право;

Модуль 3. Співвідношення міжнародного гуманітарного права та міжнародного права прав людини;

Формат проходження навчання на курсі – дистанційне навчання (форум, онлайн зустрічі в Zoom, тощо).

Відібрані учасники будуть зареєстровані на онлайн платформі, де вони будуть отримувати поетапний доступ до навчальних матеріалів кожного з модулів. Матеріали кожного модулю складаються з лекцій (відео та текстовий формат), додаткових рекомендованих матеріалів, а також форуму для дискусій та обговорення запропонованих питань.

Під час проходження модулю учасники мають ознайомлюватися з запропонованими навчальними матеріалами, брати участь в обговореннях на форумі та у вебінарах, а також виконувати обов’язкові завдання для перевірки (тест, письмове завдання).

Учасники мають регулярно відвідувати навчальну платформу (це можна робити в будь-який зручний час, але з дотриманням вимог періодичності), своєчасно ознайомлюватися з лекціями та навчальними матеріалами, брати участь в дискусіях на форумі  та виконувати завдання у відведений проміжок часу (з дотриманням дедлайнів).

Навчання на кожному з модулів будуть супроводжувати експерти. Учасники зможуть звертатися до експертів для отримання відповідей на додаткові питання. Експерти під час навчання спілкуються з учасниками за допомогою форуму, на яких зокрема й пропонують актуальні питання для обговорення. Також учасники можуть самі формулювати та розміщувати питання на форумі для обговорення з експертами та іншими учасниками. Крім того, експерти будуть проводити вебінари, на яких будуть розглядатися практичні та складні теоретичні питання.

Учасники мають оцінити своє навантаження та розраховувати, що в середньому для навчання їм необхідно буде приділяти не менше 5-8 годин щотижня.

Навчання триватиме 6 місяців. Участь у всіх навчальних заходах на платформі онлайн – обов’язкова.

Ті учасники, які не будуть відвідувати навчальну платформу та/або не будуть виконувати практичні завдання, будуть відраховані з курсу без права відновлення на курсі. Крім того, відраховані учасники втрачають право брати участь у будь-яких навчальних заходах (курсах, тренінгах, семінарах), що проводяться Українською Гельсінською спілкою з прав людини в подальшому.

Курс “Захист прав людини в умовах збройного конфлікту в Україні” підтримує Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми “Права людини в дії”, яка впроваджується УГСПЛ.

https://helsinki.org.ua/events/zaproshuiemo-advokativ-ta-suddiv-na-navchalnyy-kurs-zakhyst-prav-liudyny-v-umovakh-zbroynoho-konfliktu-v-ukraini/