Національна школа суддів України

Застосування міжнародного гуманітарного права в судовій практиці

15 червня 2022 року Національна школа суддів України у співпраці з Програмою USAID “Справедливість для всіх” провели для суддів і помічників суддів місцевих та апеляційних судів перший із серії онлайн–вебінарів “Основи застосування міжнародного гуманітарного  права в судовій практиці” з метою вдосконалити застосування міжнародного гуманітарного (МГП) і міжнародного кримінального (МКП) права українськими судами з врахуванням викликів, спричинених повномасштабною агресією Російської Федерації від 24 лютого 2022 року.

Навчальний захід відкрили ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук та керівник програм розвитку демократії та врядування відділу сприяння розвитку демократії та врядування Місії Агентства Сполучених Штатів Америки з міжнародного розвитку (USAID) в Україні  Олександр Піскун.

У виступі Микола Оніщук зауважив, що обсяг кримінально-правового регулювання воєнних злочинів в Україні є незначним, тому ми наразі керуємося та послуговуємося міжнародним гуманітарним правом в судовій практиці, в тому числі Женевською конвенцією та практикою міжнародних кримінальних судів. Саме такі навчальні заходи допоможуть українським суддям набути необхідного досвіду та інструментарію щодо застосування міжнародного гуманітарного права, кваліфікації злочинів, оцінки доказів тощо. Ректор наголосив, що тематика воєнних злочинів для Національної школи суддів України є пріоритетною, тому її виділено як окремий напрямок у навчальних заходах Школи.

Олександр Піскун відмітив багаторічну співпрацю з Національної школою суддів України, зокрема у передачі їм знань щодо міжнародного гуманітарного права, які необхідні при розгляді справ щодо воєнних злочинів. Він відмітив, що наразі в рамках Програми USAID “Справедливість для всіх” у співпраці із Національною школою суддів України проводиться дослідження потреб суддів для розгляду справ про воєнні злочини, які допоможуть Школі краще підготувати навчальні матеріали саме із врахуванням таких потреб. А також запевнив, що сьогоднішній захід є початком спільної роботи над відновленням справедливості та миру в Україні.

Модерувала вебінар начальник відділу наукових досліджень проблем судочинства та науково-методичного забезпечення суддівської освіти Тетяна Фулей, яка зазначила, що мета заходу – вдосконалити та поглибити знання слухачів щодо застосування міжнародного гуманітарного  і міжнародного кримінального  права українськими судами з урахуванням викликів, спричинених повномасштабною агресією Російської Федерації.

Вебінар розпочався доповіддю доцента кафедри міжнародного та європейського права Національного університету “Києво-Могилянська академія” (НаУКМА), експерта з міжнародного права Truth Hounds, кандидата юридичних наук Дмитра Коваля щодо основ міжнародного гуманітарного права. Наступна промова доповідача присвячена тлумаченню складів воєнних злочинів за ст. 438 ККУ. Зокрема, він зазначив, що стаття 438 не конкретизує, які порушення міжнародних договорів з МГП криміналізуються нею. Це відкрило широке поле для дискусій серед суддівської спільноти.

Змістовним та інформативним був виступ викладача кафедри міжнародного та європейського права НаУКМА кандидата юридичних наук Катерини Бусол, яка розглянула типи  воєнних злочинів, особливості кваліфікації цих злочинів згідно з українським законодавством та як їх документувати для українських судів і Міжнародного кримінального суду. Доречним було обговорення інших міжнародних злочинів у ККУ.

Актуальним було висвітлення особливості відповідальності командира за міжнародні злочини, вчинені його/її підлеглими, яке ініціювала радник з питань роботи з громадянським суспільством Програми USAID “Справедливість для всіх” Валентина Мудрік.

Під час вебінару судді та помічники суддів поглибили знання щодо основ міжнародного гуманітарного права, переліку Гаазьких конвенцій 199 та 1907 року, прикладів норм Женевської конвенції 1949 року, які регулюють, зокрема питання поліпшення долі поранених та поводження з військовополоненими, конвенції та декларації про заборони окремих видів зброї, принципів МГП та типів воєнних злочинів і їх відмінності від військових, МГП у національному законодавстві тощо.

В кінці навчання судді мали можливість задати питання та отримати фахові відповіді від експертів щодо прослуханого матеріалу.

Наступні вебінари заплановані на 21 червня та 6, 8, 11 липня 2022 року.