Національна школа суддів України

Застосування норм міжнародного гуманітарного та міжнародного кримінального права у кримінальних провадженнях щодо воєнних та військових злочинів

26 грудня  2022 року Національна школа суддів України провела семінар для суддів місцевих загальних та апеляційних судів “Застосування норм міжнародного гуманітарного та міжнародного кримінального права у кримінальних провадженнях щодо воєнних та військових злочинів”.

Вітальною промовою семінар відкрила суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді, президентка ГО “Всеукраїнська асоціація жінок-суддів” Надія Стефанів, яка подякувала Національній школі суддів України за можливість поглиблення знань суддів щодо застосування норм національного законодавства та міжнародного гуманітарного права при розгляді справ про воєнні злочини. Проведенню заходу передувала довга та кропітка робота  ГО “Всеукраїнська асоціація жінок-суддів” та Представництва  проєкту “Місцеве самоврядування та верховенство права в Україні”, результатом якої є два курси для суддів на однойменну тему, що пройшли  попередню апробацію.

До проведення семінару також було запрошено  суддю  Одеського апеляційного суду у відставці, кандидатку юридичних наук Альбіну Кадегроб.

Судді-учасники разом із викладачами-тренерами опрацьовували застосування норм міжнародного гуманітарного права та міжнародного кримінального права у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених під час збройної воєнної агресії рф в Україні та проаналізували судову практику в цій категорії справ; здійснили аналіз взаємозв’язку міжнародних та національних норм у контексті їх застосування при ухваленні судових рішень у кримінальних провадженнях щодо військових та воєнних злочинів. В окрему групу було винесено процесуальні питання судового розгляду та забезпечення дотримання прав ветеранів/учасників бойових дій.

На завершення семінару слухачам було запропоновано виконати практичне завдання та проведено експрес-опитування

Під час навчання працівники Національної поліції України мали можливість долучитися до обговорень питань семінару, обмінятися думками, отримати ґрунтовні відповіді на запитання та практичні поради.