Національна школа суддів України

Застосування практики ЄСПЛ адміністративними судами

8 грудня 2015 р. у м. Києві Національна школа суддів України спільно з Координатором проектів ОБСЄ в Україні за участі Верховного Суду України та Вищого адміністративного суду України провела апробацію навчального курсу стандартизованої програми для суддів адміністративної юрисдикції, призначених на посаду судді вперше, на тему:Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини при здійсненні правосуддя в адміністративному судочинстві”.

Тренінг організований в рамках проекту “Гарантування дотримання прав людини при здійсненні правосуддя” за фінансової підтримки уряду Канади.

Вітальними словами тренінг відкрили Олена Лунгол, представник проекту “Гарантування дотримання прав людини при здійсненні правосуддя” та Володимир Мазурок, проректор Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України.         

Курс для підготовки суддів  розроблений групою суддів адміністративної юрисдикції під керівництвом начальника відділу науково-методичного забезпечення підготовки суддівського корпусу, кандидата юридичних наук Тетяни Фулей із залученням експерта проекту Назара Кульчицького, Урядового уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини у 2012-2013 рр.

Мета навчального курсу “Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини при здійсненні правосуддя в адміністративному судочинстві” – підвищення рівня обізнаності суддів адміністративної юрисдикції, призначених на посаду судді вперше, в європейських стандартах та формування навичок застосування практики ЄСПЛ в адміністративному судочинстві.

Варто зазначити, що перша апробація цього курсу відбулася 9 липня 2015 р. у м. Львові, під час якого судді мали змогу ознайомитися з метою ЄКПЛ, основними принципами, критеріями підходів до статей, понятійним апаратом, умовами виправданості втручання у права особи, передбачені Конвенцією, вимогами до судового рішення відповідно до практики ЄСПЛ.

Тренерами цього тренінгу є суддя Вищого адміністративно суду України Тетяна Стрелець, суддя Львівського окружного адміністративного суду Роксолана Качур, суддя Харківського окружного адміністративного суду Людмила Волкова, суддя Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду Сергій Уханенко, а також експерти проекту Ірина Кушнір та Назар Кульчицький.

Фасилітували роботу суддів під час виконання ними завдань у малих групах суддя Полтавського окружного адміністративного суду Людмила Єресько, суддя Харківського окружного адміністративного суду Людмила Волкова, суддя Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду Сергій Уханенко.

Програмою апробації була передбачена демонстрація відеофільму про ЄСПЛ з подальшим обговоренням рішень Суду, які в ньому згадуються, та проведення експрес-опитування (за допомогою клікерів) щодо фільму з коментарями тренерів. Судді-тренери презентували міні–лекції з використанням презентацій Power Point на теми: “Мета Конвенції, мета та принципи ЄСПЛ”; “Підстави втручання держави у права, гарантовані  Конвенцією”; “Право на справедливий суд. Основні принципи статті 6 Конвенції. Рівність сторін. Участь прокурора у процесі. Докази”.

Учасники та учасниці тренінгу мали можливість виконати індивідуальне завдання щодо статті 6 Конвенції шляхом заповнення аналітичної схеми, а також низку практичних завдань у малих групах: щодо підстав втручання держави у права особи (на прикладі співвідношення прав, гарантованих статтями 8 та 10 Конвенції) та щодо права на справедливий суд (за статтею 6 Конвенції).

Для ознайомлення суддів із способами пошуку інформації щодо рішень та ухвал ЄСПЛ у базі даних документів HUDOC та на сайті Міністерства юстиції України були підготовлені відеоролик, а також презентація щодо здійснення пошуку в режимі он-лайн.

Методом мозкового штурму судді обмінялися досвідом стосовно застосування Конвенції та практики ЄСПЛ та за допомогою модерованої дискусії, проаналізували позитивну та негативну практику застосування рішень ЄСПЛ національними судами з посиланням на конкретні рішення ЄСПЛ.


У результаті опанування цього курсу судді зможуть:

-       на кожній стадії судового процесу визначити статтю Конвенції, якою охоплюється правовідносини (в матеріальному або процесуальному аспекті), визначити відносини учасників процесу між собою та з судом;

-       аналізувати підстави втручання суб’єкта владних повноважень в права особи на відповідність Конвенції з позиції їх відповідності закону, необхідності в демократичному суспільстві та дотримання справедливого балансу

-       організовувати підготовку і розгляд справи з дотриманням принципів ст. 6 Конвенції

-       застосовувати Конвенцію та практику ЄСПЛ як джерело права та тлумачити законодавство в дусі ЄСПЛ

-       застосовувати принципи Конвенції і практику ЄСПЛ

-       співвідносити національне законодавство з Конвенцією

-       системно аналізувати рішення ЄСПЛ

-       знайти правову позицію в рішенні ЄСПЛ (знайти те рішення, яке стосується справи або проблеми)

-       знайти рішення ЄСПЛ на інформаційних ресурсах.

З метою підготовки викладачів цього курсу 10-11 грудня 2015 р. у місті Києві буде проведено тренінг для тренерів.

Варто також зазначити, що в межах проекту “Гарантування дотримання прав людини при здійсненні правосуддя” був підготовлений та виданий науково-методичний посібник Застосування практики Європейського суду з прав людини в адміністративному судочинстві. Видання підготовлене для проведення серії тренінгів для суддів адміністративних судів України щодо застосування практики Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ), організованих Національною школою суддів України у співпраці з Верховним Судом України та Вищим адміністративним судом України.