Національна школа суддів України

Застосування практики Європейського суду з прав людини в господарських спорах

21–25 травня 2018 року в  місті Києві Національна школа суддів України проводить підготовку помічників суддів і консультантів окружних та апеляційних господарських судів Вінницької, Житомирської, Київської, Черкаської, Чернігівської областей  та міста Києва.

Розпочалася підготовка з виступу судді Авдіївського міського суду Донецької області Олени Панченко щодо психологічних методів та прийомів в оптимізації міжособистісних стосунків працівників апарату суду, можливих шляхів попередження та вирішення конфліктів у колективі за умов дотримання професійної етики працівниками суду.

Про етику українського ділового мовлення, мистецтво правового письма та процесуального документування, а також про нові стандарти в судово-процесуальному документуванні, особливості сучасного українського правопису під час складання проектів судових документів та службового листування учасникам підготовки розповість викладач Національної школи суддів України, кандидат філологічних наук, доцент Оксана Кабиш.

У другий день підготовки суддя Господарського суду Тернопільської області Володимир Гевко проведе тренінг на тему застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини при здійсненні правосуддя в господарських справах. Зокрема, викладач роз’яснить аспекти конвенційного механізму захисту прав особи, обговорить зі слухачами положення статті 1 Першого Протоколу до Конвенції щодо права мирного володіння майном як гарантію права на власність, окреслить механізми виконання рішень Європейського суду з прав людини в Україні. У ході тренінгу учасники переглянуть відеофільм про Європейський суд із можливістю подальшого його обговорення, виконають індивідуальні практичні завдання за рішеннями ЄСПЛ, визначеними для самостійного опрацювання, та вирішуватимуть господарські справи (модельні) в малих групах.

Роль судової експертизи, як джерело доказів у господарському судочинстві, в контексті рішень ЄСПЛ розтлумачить слухачам експерт-психолог, доцент, кандидат психологічних наук Олег Назаров. Викладач розповість про порядок призначення та проведення експертиз у господарському процесі, про випадки обов’язкового призначення експертизи, наголосить на правилах оцінки і використання висновку експерта в  судовому процесі та ознайомить зі судовою практикою з питань призначення та прийняття результатів експертиз.

Суддя Господарського суду Київської області Олена Янюк запропонує для обговорення питання щодо особливостей розгляду справ про банкрутство та порядку підготовки судових рішень у господарському судочинстві, а суддя Господарського суду міста Києва Тетяна Васильченко особливу увагу приділить новелами господарського процесуального законодавства та новим формам проваджень у господарському процесі.

У ході інтерактивних занять усі учасники зможуть висловити свою думку, подискутувати з викладачами, виконати практичні вправи та представити результати на обговорення.

Повний текст програми підготовки розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка працівників апаратів судів”.