Національна школа суддів України

Застосування статті 8 Конвенції при здійсненні правосуддя: підготовка тренерів з викладання курсу для суддів цивільної спеціалізації

17-18 травня 2018 року у місті Києві Національна школа суддів України у співпраці з Координатором проектів ОБСЄ в Україні у рамках проекту «Гарантування дотримання прав людини при здійсненні правосуддя» проводить тренінг для тренерів (ТоТ) з викладання навчального курсу (тренінгу) «Право на повагу до приватного і сімейного життя: застосування статті 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод» для суддів цивільної спеціалізації.

Вітальними словами тренінг розпочали проректор Національної школи суддів України Наталія Шукліна, начальник відділу науково-методичних досліджень проблем судочинства Національної школи суддів України, директор навчального курсу Тетяна Фулей, національний менеджер програми верховенства права та прав людини Координатора проектів ОБСЄ в Україні Наталія Беца та експерт Проекту Ірина Кушнір.

Суддями-викладачами та фасилітаторами тренінгу є його розробники: суддя Ленінського районного суду м. Дніпра Андрій Нижний, суддя Львівського окружного адміністративного суду Ростислав Москаль, суддя Миколаївського районного суду Львівської області Володимир Павлів, суддя Першотравневого районного суду м. Чернівці Наталя Піхало, суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області Інна Порозова, суддя Перемишлянського районного суду Львівської області Андрій Савчак, суддя Городоцького районного суду Хмельницької області Сергій Шинкоренко.

Проведення ТоТ є одним із завершальних етапів процесу розробки навчального курсу та передбачає підготовку суддів-тренерів, які викладатимуть цей курс під час навчального процесу в Національній школі суддів України.

Програма цього ТоТ, як й інших тренінгів для тренерів з тематики Конвенції, передбачає окрім змістовної складової, направленої на розвиток суддівських навичок застосування статті 8 ЄКПЛ, методичну частину щодо вироблення навичок викладання навчальних елементів тренінгу.

Навчальний курс із застосування статті 8 Конвенції для суддів цивільної спеціалізації розроблений у форматі 1,5 денного тренінгу з використанням інтерактивних методів навчання дорослої високопрофесійної аудиторії, які передбачають активність та залученість усіх учасників та учасниць до процесу навчання.

Програма тренінгу складається із трьох модулів:

  • Стаття 8 ЄКПЛ: сфера застосування, структура статті, основні принципи, понятійний апарат, критерії виправданості втручання.
  • Фізична цілісність та медичне втручання, як окремий аспект приватного життя за статтею 8 Конвенції.
  • Персональні дані.

Модулі тренінгу включають міні-лекції з презентацією PowerPoint, виконання практичних завдань у форматі роботи у малих групах з подальшими обговореннями і коментарями тренерів та експертів, демонстрації відео фрагментів, мозковий штурм. Також програмою курсу передбачене проведення двох індивідуальних завдань – «вхідного» та «вихідного тестування» з використанням системи «клікерів».

Навчальний курс, як і інші тренінги з тематики Конвенції, передбачає попереднє опрацювання рішень ЄСПЛ, зокрема таких: «Пантелеєнко проти України», «Кривіцька та Кривіцький проти України», «Хант проти України», «Мамчур проти України», «Овчінніков проти Росії», «Акопян проти України».

Попередньо 16 травня відбулася нарада тренерів-розробників щодо проведення ТоТ, в якій взяв участь Володимир Мазурок, проректора Національної школи суддів України.

Пілотний тренінг для суддів цивільної спеціалізації відбувся на базі Одеського регіонального відділення НШСУ 5-6 квітня 2017 року.

Цей ТоТ є одним із каскадних тренінгів для тренерів з викладання курсу по застосування статті 8 Конвенції при здійсненні правосуддя. 26-27 квітня 2018 р. відбувся ТоТ з викладання курсу для суддів кримінальної спеціалізації. Завершальний тренінг для тренерів буде проведений для суддів адміністративної спеціалізації 30-31 травня 2018 р. у м. Києві.