Національна школа суддів України

Здобутки та завдання суддівської освіти

22 грудня 2022 року в Національній школі суддів України відбулися урочисті збори працівників установи, присвячені підсумкам роботи у 2022 році та завданням на прийдешній рік. Зважаючи на воєнний стан, запроваджений внаслідок повномасштабного вторгнення російських військ на територію України, цьогорічні передноворічні збори колективу установи проходили одночасно в онлайн та офлайн форматах.

Урочисті збори відкрив ректор Микола Оніщук, зазначивши, що поточний рік для суддівської освіти був дуже непростим через повномасштабну війну, але, водночас, багатим на події, завдання та здобутки.

В умовах воєнного стану НШСУ виходила з того, що її ключовими завданнями є якнайшвидша організація суддівської освіти з питань, пов’язаних із міжнародним гуманітарним правом, воєнними та військовими злочинами, злочинами проти людяності, злочинами проти національної безпеки і оборони, а також забезпечення варіативності видів навчальних продуктів, гнучкості в їх використанні, удосконалення тренінгових та альтернативних форм і методів навчання суддів, у тому числі дистанційних.

Не потребувало перегляду як плану навчальних заходів НШСУ, так і суттєвої корекції строків та форм суддівської освіти, зокрема переходу на короткотермінові заходи (особливо в перші місяці війни), з пріоритетом на тематику організації правосуддя в умовах воєнного стану, безпеки суддів, їх психологічної підтримки, організації міжсуддівського діалогу. При цьому навчальні та організаційні цілі діяльності Національної школи суддів України було спрямовано на її інституційний розвиток, використання форм і методів навчання адаптованих до умов воєнного часу, оптимізацію структури та чисельності НШСУ.

Колектив Національної школи суддів України протягом року наполегливо і методично працював над організацією та проведенням онлайн–підготовки суддів Верховного Суду й Вищого антикорупційного суду України, а також заходів, спрямованих на проведення спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді у наступних роках. Успішною є проведена у 2022 році робота з підготовки співробітників Служби судової охорони. Загалом, у цей період за рахунок Державного бюджету України та коштів міжнародних організацій було проведено 233 заняття із підготовки та періодичного навчання суддів, які різними формами навчання охопили понад 10 тисяч суддів, що суттєво перевищує показники попередніх років.

Крім того, наприкінці цього року було утворено консультативну групу Національної школи суддів України з надання науково-методичної допомоги суддям, у провадженні яких є справи про воєнні злочини, до завдань якої належить надання науково-методичних рекомендацій, роз’яснень, допомоги у пошуку відповідей щодо застосування норм національного та міжнародного гуманітарного права в умовах збройної агресії проти України.

У 2022 році Школа послідовно реалізовувала фундаментальні цілі та завдання, які були закладені у Стратегію розвитку суддівської освіти в Україні на 2021–2025 роки, схваленої Науково–методичною радою НШСУ наприкінці 2020 року.

Загалом же всі напрацювання та здобутки суддівської освіти в Національній школі суддів України є результатом відповідальної та натхненної праці всього колективу, – констатував ректор.

До урочистих зборів колективу НШСУ доєдналися і виступили з вітальними промовами голова Ради суддів України Богдан Моніч, голова Державної судової адміністрації України Олексій Сальніков та член Вищої ради правосуддя Інна Плахтій.

Під час урочистостей ректор Микола Оніщук та запрошені поважні гості відзначили за особливі успіхи в роботі, значний вклад у зміцнення авторитету суддівської влади, високий професіоналізм у підготовці висококваліфікованих кадрів та з нагоди професійного свята – Дня працівників суду почесними грамотами, нагрудними знаками, грамотами та подяками Ради суддів України, Державної судова адміністрація України, Служби судової охорони й Національна школа суддів України багатьох працівників установи. Більшість з них під час урочистостей знаходилися на прямому відеозв’язку з центральним офісом Національної школи суддів України в Києві.

Зокрема, Почесною грамотою Верховного Суду із врученням пам’ятного знака нагороджено Тетяну Фулей.

Почесною грамотою Ради суддів України відзначено Наталію Алфьорову, Наталію Ахтирську, Валентину Борисенко, Юлію Герус, Світлану Дрозд, Оксану Кабиш, Олександра Пелиха, Володимира Пироговського, Наталію Свиридову, Тетяну Шалаєву, Оксану Шамрай. А також Подякою РСУ Тетяну Золотнікову, Віталія Коломійця, Ірину Савчук та Наталію Сусідку.

Нагрудним знаком – “Знак пошани” Державної судової адміністрації України нагороджено Тетяну Пустовойтову.

Водночас Почесною Грамотою ДСАУ відзначено Івана Балаклицького, Віру Гайдук, Жанну Дмітрієву, Олександра Іщенка, Тамару Закревську, Єлизавету Ковтюк, Андрія Маслюка, Оксану Польну, Володимира Поплавського, Олега Цимбалюка, Грамотою Наталію Бойко та Подякою Олександра Ревенка, Ольгу Сергу та Наталію Андросенко.

Службою судової охорони Почесною Грамотою відзначено Галину Манюк.

Найвищу нагороду Національної школи суддів України – Почесну відзнаку вручено Тетяні Аілінчій, Лілії Гуцал, Ганні Савченко та Катерині Слюсаревій. До того ж за активну участь в роботі НШСУ було відзначено Почесними грамотами та Подяками й інших працівників установи.

Крім того, за особисту мужність при здійсненні охорони приміщення державної установи під час воєнного стану, незламність духу і вірність присязі та з нагоди Дня Збройних Сил України Почесною Грамотою Національної школи суддів України нагороджено співробітника Служби судової охорони Андрія Погорєлова.

Микола Оніщук подякував працівникам Національної школи суддів України за плідну роботу, привітав колектив установи та гостей із прийдешніми різдвяними й новорічними святами, а також побажав скорішої перемоги над ворогом.